Debatt Eva Pettersson (VT 12/10) gillar tydligen inte att jag påpekar att klimathotet är en myt. Hon försöker argumentera emot. Värt att lägga märke till är att hon inte presenterar några sakargument eller bevis för att klimathotet är verkligt.

Hon hänvisar till påstådda auktoriteter och ger en felaktig bild av vad jag har påstått. Jag har inte påstått att klimatförändringarna är en myt. Klimatförändringarna är verklighet sedan nästan fyra miljarder år tillbaka. Det som saknas är dels bevis för att de senaste 150 årens klimatförändringar skulle vara utanför normen och dels att människors utsläpp av växthusgaser har bidragit.

Jag har förresten inte heller påstått att växthuseffekten inte finns. Tack vare den värmande effekten från jordatmosfären, är jordytan drygt 30 grader varmare än den skulle vara annars. När halten av växthusgaser går upp, borde växthuseffekten blir något starkare, men ingen har lyckats bevisa att det har bidragit till att världen har blivit varmare de senaste 150 åren. För övrigt bromsade uppvärmningen för 18 år sedan ner till en takt som inte går att skilja från noll.

Pettersson försöker med en märklig liknelse med en uppsatt älgvarningskylt. Ska vi jämföra klimathotet med sådana, blir det att några har satt upp en skog av sådana skyltar på ett ställe där inga älgar någonsin har setts till. De har gjort det för att de har gjort modeller som säger att det finns massor av älgar där. När andra människor påpekar att modeller är helt åt skogen, struntar modellmakarna i det och envisas med att det finns massor av älgar i trakten.

För att klimathotet ska vara verkligt, räcker det inte att människor eventuellt påverkar klimatet. Denna påverkan ska dessutom vara i huvudsak negativ. Annars är det inget hot. De senaste 150 årens klimatförändringar har haft många fler positiva än negativa effekter.

Spådomar om framtiden är rena spekulationer, med tanke på att klimatmodellerna helt enkelt inte fungerar.