Vackra vänliga Västervik, vart är du på väg? Byggnaden på Slottsholmen, där vi skulle få ett "nytt landmärke" av Björn Ulvaeus, står där som en skamfläck.

Turistbyrån på Strömsholmen, nyputsad och fin, är nu också tom och övergiven, medan personalen har flyttat in i Rådhuset.

Rådhuset - en av Västerviks allra äldsta och vackraste byggnader - från sent 1700-tal har fått en turistbyrå på nedre botten. Men rådssalen på andra våningen med kristallkronor och kolonnkakelugnar är övergiven.

I entrén till salen ligger diplomen till stadens hedersmedborgare, Alice Babs och Hansi Schwarz, slängda i ett hörn. På trappan till denna ärevördiga byggnad står GB:s glassgubbe och vinkar triumferande åt kommersens seger över kulturen.

Vad gör då vår kommun, de styrande i staden, för att Västervik ska vara en vacker och vänlig stad med plats för både konst, kultur och kommers?

Jo, man hyr in en konsult som arbetat med forskning och utveckling av handel och logistik. Denne Ove Krafft föreslår att det görs ett kunskaps- och kulturcentrum på Kvarngatan, att Systembolaget flyttar ut och att biblioteket flyttar in i deras lokaler.

Men, som kultursamordnare Ann-Sofie Pettersson påpekar, har vi ett väl fungerande kulturcentrum kring Spötorget. Där har i dagarna biblioteksverksamhet, visarkiv och teatersalongen Bryggaren fått en konsthall som granne.

En god förening av kulturaktiviteter som inga klåfingriga konsulter borde få förstöra.

Samme konsult efterlyser också kaféer på Spötorget och på Stora torget. Vid Stora torget finns, förutom glassgubben, för närvarande två kaféer med uteserveringar. Det kan väl räcka!

Ska stadskärnan vara attraktiv så bör verkligen Systembolaget behålla sin plats i centrum. Bolaget, med sin monopolställning, har definitivt en stor kundkrets. Dessutom har bygganden en mycket fin utsmyckning med stenreliefer av Lore Nynell. Sevärda även efter stängningsdags.

Förutom ovanstående satsningar föreslog konsulten Krafft att kommunen borde bygga "ett genomskinligt glashus för livsmedel" på Stora torget.

Visst har konsulten rätt, vi behöver en livsmedelsbutik i centrum! Särskilt som Hemköp har aviserat sin nedläggelse. Men ett glashus på torget framför Rådhuset låter som en minst sagt fantasifull konstruktion och konsulter kan ju komma med förslag, det har de ju betalt för!

Undrar bara hur mycket det kostar kommunen att få dessa fantastiska - och som jag förmodar - verklighetsförankrade förslag från konsulten.

Mitt förslag är att de stora butiker som etablerar sig vid infarten likt en ringmur kring staden också borde satsa på en mindre butik i centrum. Typ en ICA-mini i stadskärnan. Det vore service till alla icke-bilburna, boende,
i centrala Västervik.