Energirådgivare

Jag arbetar med...
Energi och klimatrådgivning på Västerviks kommun.

Jag kan...
Känna mig väldigt frustrerad över folks brist på omtänksamhet. I vår alltmer stressad samhälle utsätter många andra för onödiga faror, till exempel, i trafiken. Vi är snara att döma lite för tidigt, vi borde låta folk få flera chanser. Det finns så många livsöden, som kräver omtanke och förståelse. Det handlar i grunden om allas vår livskvalitet.

Artikelbild

| Mikael Nyman. Foto: Anders Steiner

Jag är nyfiken på...
Människor: att möta och lyssna på dem. Alla har en egen historia att berätta. Varje person har en egen vinkling på livet, som kan spegla samhällets förändring.

Jag skulle vilja...
Ha mer tid för familjen och vara mer ute i naturen -  gärna komma ut i skärgården även under vintertid, stressa av med skid- och skridskoåkning.

Jag önskar att...
Få ett tryggare och mer hållbart samhälle, att vi slutar att jaga efter så mycket prylar. Vi behöver stressa mindre och försöka se och uppskatta alla småsaker i vår omgivning, det som är unikt och kan förgylla vår tillvaro istället för att fortsätta jakten efter ännu flera saker.

Om att bo i Västerviks kommun:
Vi trivs. Jag har bott här i hela mitt liv, bortsett från två och ett halvt år då jag studerade i Kalmar. Västervik har en fin blandning. Den höga pulsen på sommaren kontra vinterns lugn. Därför tröttnar man inte på stan.

Det blir som med årstiderna. Jag uppskattar att inte behöva ta bilen i alla lägen - storleken på stan är otroligt bra.

Svaret på Daniel Pantzarfelts fråga: Vad för åtgärder ser du att Västerviks kommun och dess invånare kan göra för att minska sitt energianvändande?
Jag tror inte att man kan göra en åtgärd till 100 procent. Det måste finnas ett "smörgåsbord" av alternativ. Om alla skulle skaffa sig ett "nuläge" och verkligen se över hur mycket energi man använder, så skulle mycket vara vunnet. De flesta vet hur mycket bilen drar i bränsle. Men få vet hur mycket energi de gör av med i hemmet.

Vi kan spara massor genom kloka val och trimma de system som redan finns. Vi måste förändra osunda vanor. Där tror jag det finns mycket att hämta.

Jag tror också att det väntar stora utmaningar på transportsidan i framtiden. Vi vill resa mer, längre och snabbare. Det kommer att öka belastningen på jorden om vi inte kan vända trenden.

Vi behöver inte resa iväg länge sträckor till möten. Det är inte alltid nödvändigt med fysiska möten. Det går utmärkt att hålla sammanträden via webben.

Det finns ofta alternativ till bilen, i synnerhet för oss som bor i en liten stad där man gå och cykla nästan överallt. Det gör stor skillnad och vi ska komma ihåg att det är våra barns och barnbarns resurser vi stjäl. Det är deras förutsättningar som försämras.

Jag skickar pinnen vidare till...
Nils Karlsson, lärare på el- och energiprogrammet på Västerviks gymnasium.

Det här vill jag fråga honom:
Ser du att det finns intresse hos dina elever att använda och utveckla tekniken för en bättre miljö i framtiden, smarta hem till exempel?