Nils Olof Berg växte upp i Stockholm i ett hem där musiken hade en central plats, båda hans föräldrar spelade och sjöng. Så yrkesvalet föll sig ganska naturligt efter realexamen. Det blev studier vid musikhögskolan. Nils Olof Berg hade tänkt sig en framtid som violinist.

- Men efter en tid insåg jag att spela fiol kanske inte var vad jag skulle ägna mig åt.

Så han sadlade om, hoppade över till musikpedagogutbildningen och gick vidare till dirigentutbildningen. Det blev sammanlagt sex-sju år på musikhögskolan innan Nils Olof tog klivet ut i förvärvslivet.

Artikelbild

| Här ser ni beviset på att det är Berg i Nye som byggt instrumentet. Foto: Ola Axman

Det blev några år som musiklärare och dirigent. Han har bland annat varit ledare för Allmänna Sången i Uppsala under tolv år. Dessutom tillförordnad director musices vid Uppsala universitet 1966-1967.

- Jag hade sökt jobbet några år tidigare. Men jag kom tvåa. Det är nog min främsta musikaliska merit, säger Nils Olof och ler.

Det kräver naturligtvis sin förklaring - nöjd med att bli tvåa... Mannen som slog ut honom var Lars-Erik Larsson, den berömde tonsättaren. Men några år senare hade Larsson tröttnat och lagt sitt ord för Berg som sin efterträdare. Så det blev ett par år, innan det var dags för Nils Olof Berg att fortsätta sin musikaliska vandring genom livet.

1969 köpte han en gammal möbelfabrik i Farstorp i Nye församling i Vetlanda kommun. Vid dryga 40 år började en ny karriär, som orgelbyggare. Han anställde snickare, reste ut i Europa och studerade orglar.

- Det finns mycket att hämta där, säger Nils Olof Berg.

Han hade redan som ung man i 20-årsåldern byggt instrument. Tillsammans med en äldre bekant, en musikhistoriker, till sina föräldrar byggde han klavikord.

- Mitt intresse för att bygga instrument väcktes redan i tonåren, berättar han.

I Farstorp byggdes orglar och cembalor. Det blev rätt många av varje slag och drivkraften i arbetet för orgelbyggaren Berg var densamma som för pedagogen och dirigenten.

- Jag har velat sprida kunskap om den stora musiken, säger han.

Det har han gjort och fortsätter att göra. På söndag firar han sin födelsedag i S:t Nikoli kapell. Nils Olof Berg har byggt både orgeln och cembalon i kapellet.

Det blir en konsert där dottern Hillevi Berg-Niska står för sången, Fredrik Albertsson spelar orgel och Eva Pierrou trakterar cembalo och orgel.

Sedan något år är paret Berg västervikare. De har en dotter och barnbarn här. Därför blev det Västervik, förklarar de.