En bestämd herre. Så kan man sammanfatta 29-årige Seifert, en före detta Västerviksbo som satsar stenhårt på det han brinner för - kampsporten.

VT träffar honom ungefär nio månader efter att han - som landslagsdebutant - vann VM-guld i kinesisk kickboxning. Han minns fortfarande finalen med största glädje.

- Det var helt overkligt. När domaren lyfte upp min hand trodde jag att jag hade blivit diskad. I stället hade jag vunnit på teknisk knockout, berättar Richard och ler brett.

Artikelbild

| Richard nöjer sig inte med ett VM-guld.

Guldet var stort, så klart. Men gjorde det att Richard blev nöjd och slog sig till ro? Tvärtom. Att bli proffs inom grenen K-1, och kunna livnära sig på sitt utövande, är hans stora mål.

- VM-guldet var lite som startskottet för min seriösa satsning dit, numera tränar jag som ett proffs, säger han.

Hur mycket tränar du då?
- 13 pass i veckan, tre till fem timmar om dagen. Jag kör mycket så kallad crossfitträning eftersom jag vill öka styrkan samtidigt som jag blir mer explosiv och får bättre kondition. Sedan kör jag också en hel del löpträning, både intervall och längre distanser.

Träningen har gett effekt.

Artikelbild

| Favoritfilmen. FOTO: SCANPIX

- Absolut, jag både slår och sparkar mycket hårdare, det är härligt när man märker att man går framåt med tanke på all tid som läggs ner, säger Richard Seifert.

Eftersom han ännu inte har tillräckligt mycket sponsorer för att ge sig ut på proffsmarknaden, jobbar han när tid finns för att kunna försörja sig. Som personlig tränare på ett gym i Stockholm, samt dörrvakt på en nattklubb på Stureplan.

Artikelbild

| I K1 är det tillåtet att både slå, sparka och knäa motståndaren. (Seifert är inte med på bilden.) FOTO: SCANPIX

Får du tillfälle att använda dina färdigheter i rollen som dörrvakt ibland?
- Haha, nja, det hade nog inte varit så bra om jag sparkade ner ett par fyllon. Det räcker att brotta ner dem. Jag träffar på alla olika typer av människor på nattklubben så som stekare, sillisar och idioter. En gång kom det in tio syrianer med skottsäker väst, då var det inte läge att ta en fight kände jag. Alkohol har dålig inverkan på en del folk, personligen dricker jag ingenting i stort sett, bara en gång vartannat år typ. Jag har roligast nykter.

Hans späckade schema gör att det inte finns något utrymme om dagarna till annat än träning och jobb.

- Eftersom jag tränar så pass hårt är jag ofta trött och måste sova mycket. Det är en uppoffring jag gör och visst, ibland tvivlar jag, det vore rätt så trevligt att gå till Gröna Lund med en snygg tjej, men har jag satt upp ett mål ska jag nå dit. Att jag fick det där VM-guldet är skönt att ha i ryggen. För det är ganska så tufft att gå upp på söndagen och ta en löptur efter att ha jobbat till klockan sju på morgonen, säger Seifert.

Under en match, blir du förbannad på motståndaren?
- Nej, det där är nybörjartänk. Vissa tror att man blir bättre om man är förbannad, men det är bullshit. På den höga nivån där jag befinner mig rör det sig om elitidrottsmän som har fullt fokus och har allt tydligt planerat inför varje match.

Just planering inför fighterna, det kommer Richard Seifert ha ännu mer av i de kommande tävlingarna. Två stora uppgifter väntar i år: VM i Kung Fu, som avgörs i Kuwait i september och VM i K-1 som går av stapeln i Milano månaden efter. Richards målsättning är solklar: vinna bägge två.

- Jag kommer att hålla en ganska låg profil i början av matcherna och mjuka upp motståndaren. Sedan, så fort en lucka dyker upp, kommer jag slå till med kanske ett knä i ansiktet eller något i den stilen. Det gäller att inte slå som en galning i början, lyckas det inte blir man helt slut.

- VM i Kuwait blir svårast, många proffs kommer att vara med där och huvuden kommer att rulla kan jag säga. Om jag är nervös? Nej, det ska bara bli riktigt roligt att åka ner dit.

Är du aldrig rädd under matcherna?
- Jag är livrädd och det tror jag alla är. Fast jag är inte rädd för att få stryk, utan mer för att min pappa eller goda vänner ska få se mig få stryk, om jag nu skulle förlora matchen. Det är mer prestationsbaserad rädsla. Annars är jag betydligt mer rädd för bollar än för slagsmål. Jag skulle aldrig våga vara handbollsmålvakt till exempel.

I dagarna har också en annan stor utmaning dragit igång för Richard Seifert: att gå ner från hans nuvarande 91 kilo - till 79 kilo. Det är nämligen den viktklassen han ska delta i under de bägge VM-turneringarna. Richards uppgift: "deffa".

- Det är bara för mig att säga bye bye till allt vad kolhydrater heter. Inga mer Ben and Jerrys eller pizzor. Det är lite roligt, för när jag går in på Pressbyrån nu, så känner jag lukten av bullar och godis mycket tydligare än tidigare (skratt). Men det ska gå bra det här, jag får bra hjälp av kunnigt folk så jag kan gå ner i vikt samtidigt som jag får behålla muskelmassan.

Är du bänkad framför teven varje gång K-1 och andra kampsporter sänds?
- Ja, absolut. Sedan vill jag också nämna att min favoritfilm är Kung Fu Panda. Jag gillar budskapet där, att det inte finns någon hemlig ingrediens till framgång utan att det bara är stenhårt slit som gäller. Det är den vägen jag har gått och jag känner att jag är på uppgång nu.

Nio år gammal testade han kampsport i form av Ju Jutsu för första gången. Nu är Richard Seifert snart på toppen - om han får som han vill.

- Inom 24 månader är jag K-1-proffs.