Suverän bowlare i Team Gamleby ska tillfälligt skolas om till elitlöpare och springa åttakilometersklassen i Byrundan.

Patrik Wirengård, i butiken Sportringen i Gamleby, kom på idén att sponsra Jacob med utrustning och tillsammans med Byrundans tävlingsledare, Tomas Holgersson, lägga upp ett träningsprogram och se vilken form bowlaren hinner komma i till den 6 juli när startskottet går. Jacob nappade direkt.

- Han har den perfekta löparkroppen redan med ett bra löpsteg. Det enda som är lite jobbigt för honom nu i början är styrketräningen, säger Holgersson och fortsätter:

Artikelbild

| Jacob väger lätt i spåren och har inga problem med själva löpningen än så länge. Det är styrketräningen som är jobbigast.

- Jacob testade att springa Byrundans åtta kilometer för en månad sen och det gjorde han på 37 minuter.

Är han inte redan i toppform då?
- Nej, målet är att springa under 32 minuter, svarar Thomas.

- Jag vill helst springa under 30. Här ska det gå undan, säger Jacob.

Den första perioden har bestått av två löppass och ett styrketräningspass i veckan. Den här veckan lägger Tomas på ett löppass.

- I februari ut kommer det att vara långa pass i lugnt tempo. Även om Jacob är väldigt lättränad vill vi inte att han drar på sig några skador, det har vi inte råd med eftersom vi bara har fem månader på oss. Därför skyndar vi långsamt.

Efter att löpvanan har byggts upp blir det lite högre tempo och lättare intervaller i mars och april.

Känns det jobbigt?
- Det är lite jobbigt än så länge, men det är styrketräningen som är värst. Folk tycker väl att jag är knäpp som har gett mig in på det här, men jag hoppas att de tänker att kan jag så kan dem, menar Jacob.

Förutom själva träningen måste 21-åringen tänka på kosten. Han är smal och har inget fett att ta bort på kroppen. Därför gäller det att han äter lite mer än vanligt under träningsperioden och får i sig proteinrik mat. Även sömnen är viktig då Jacob även har ett tufft tävlingsschema framför sig.

- Patrik har bokat in mig på fem tävlingar tror jag, men förutom Byrundan och Karhu Run vet jag inte vilka det är.

Tomas Holgerssons dotter Lina ska till och med hjälpa Jacob att starta en blogg där allmänheten kan följa hans framsteg.

Vad händer med bowlingen under tiden?

- Den blir nog bara bättre. Det är lättare att hålla fokus med bra kondition.

Och fokus är precis vad Jacob Carlsson har. Hade bowlaren sprungit Byrundan under 30 minuter i fjol hade han hamnat topp tio. Malin Belfrage malin.belfrage@vt.se 0490-666 94