Västervik Triathlon är tänkt att samla såväl motionärer som mer erfarna triathleter för att tävla i olympisk- och sprintdistans i centrala Västervik. Start- och målområde kommer att vara beläget på Fiskaretorget och växlingsområdet på Stora torget eller någon annanstans beroende på antalet deltagare som anmäler sig.

Jarek Milewski är bosatt i Skåne, men har tillbringat många somrar i Västervik. I år var han här och tränade inför Ironman i Kalmar och kom på idén.

– Jag upptäckte Västerviks fantastiska omgivningar med säkra vägar, fint vatten och bra naturstigar. Jag är nämligen tävlingsledare för en triathlontävling i Skåne, den femte största i landet, och då såg jag möjligheten att dra igång en tävling i Västervik också. Därför började jag prata med folk i stan, berättar Jarek som har fått mycket hjälp av Anders Östlund, fritids- och hälsostrateg i Västerviks kommun.

Artikelbild

| Så här kommer löpbanan att se ut. Deltagare som genomför den olympiska distansen springer fyra varv och de som deltar i sprintdistansen springer två varv.

En Ironman handlar om 3,8 kilometer simning, 180 kilometer cykling och cirka 42 kilometer löpning. Västervik Triathlon kommer inte att vara riktigt lika krävande. Den olympiska distansen innebär 1 500 meter simning, 40 kilometer cykling och 10 kilometer löpning, och den mildaste sprintdistansen innehåller 400 meter simning, 20 kilometer cykling och 5 kilometer löpning.

– En sådan här tävling är perfekt för att tävla antingen mot andra eller mot sig själv och testa sina egna gränser. Det viktigaste är inte att vinna utan att genomföra och klara av det, och det gör man, menar Jarek.

Hur mycket måste man träna inför en triathlon?

– Det beror på ambitionsnivån. Alla som rör på sig och kan simma, cykla och springa kan genomföra en sådan här tävling. Man ska tänka på ett moment i taget och ta den tid det tar. De flesta som börjar med triathlon brukar välja korta och lite mer skonsamma distanser för att senare öka.

Artikelbild

| Simbanan är enbart preliminär än så länge och kan komma att ändra beroende på antalet deltagare.

Startskottet går i vattnet vid pirarna i hamnen i Gamlebyviken. Därefter ska det cyklas på småvägar söder om Västervik, och slutligen löpas inne i centrum.

– En triathlon är inte bara en tävling utan en fest med lite show, och då ska det vara publikvänligt med mycket som händer runtomkring. Det ska verkligen bli jätteroligt att få arrangera detta i Västervik och jag räknar med 150–300 deltagare, säger Jarek Milewski.

Vill man anmäla sig eller läsa mer om Västervik Triathlon kan man gå in på hemsidan www.vastervik-triathlon.se.