Vi har tre månader på oss att komma i tillräckligt bra form för att kunna ta oss runt, och till vår hjälp har vi arrangören Jarek Milewski och träningscoachen Jonas Augustsson. VT-sporten kommer att följa vår väg mot 400 meter simning, två mil cykling och fem kilometer löpning, den så kallade sprintdistansen. Det går även att tävla i en olympisk distans där det är 1 500 meter simning, fyra mil cykling och tio kilometer löpning som gäller.

Lundapågen Fredrik Norén är bosatt i Västervik sen tre år tillbaka och jobbar på Ludvigsborgsskolan. För att hålla igång springer han lite då och då.

– Jag har även börjat simma lite nu med tanke på vad som väntar. Det känns lite pirrigt, men det ska bli kul. Jag ser fram emot att förhoppningsvis bli bättre på att simma, säger han.

Artikelbild

| Fredrik Norén fyller på med vätska mellan övningarna.

Bengt Grahn är vice vd på Tjustbygdens sparbank och har anmält sig för att testa på en rolig grej.

– Jag är ingen supermotionär utan jag springer lite ibland. Simning och cykling har jag aldrig tränat. Det är en rolig kombination i triathlon och nu när jag har anmält mig så blir jag tvungen att hålla igång.

Det första mötet blev nervöst, speciellt när samlingsplatsen var vid botten av Breviksalpen, och det blev ännu mer pirrigt när en kon lyste i stark orange färg längst uppe på toppen.

Vi anade att den där prestationsinriktade träningen som Jonas Augustsson skulle hålla i skulle bli aningen svettig.

Artikelbild

| Träningscoachen Jonas Augustsson lägger upp träningen för triathlonutmanarna.

Efter en ganska noggrann uppvärmning (se faktaruta), började vi springa intervaller där vi alla tre blev rätt andfådda. Det blandades med styrkeövningar för bålen.

Arrangören Jarek Milewski, som har ett antal Iron Man på nacken, tipsade om att man ska springa med ett lite kortare löpsteg för att spara energi på ett effektivt sätt. Han menar även att alla som kan gå, simma och cykla kan genomföra en triathlon.

Artikelbild

| Bengt Grahn gör sidoplankan för att träna upp bålstyrkan.

– Det enda problemet vi har inför tävlingen i Västervik är bristen på funktionärer. Jag har hört av mig till olika idrottsföreningar och annat, men fått dåligt gehör. Att vara funktionär är en fantastisk möjlighet att följa tävlingen på nära håll samtidigt som man gör en viktig insats för ett riktigt lyckat arrangemang, säger Milewski.

Efter att ha svettats, tömt vattenflaskorna och smakat på mjölksyran var det dags att få reda på varför den där retliga orangefärgade saken stod där uppe på toppen.

Artikelbild

| Coachen Jonas Augustsson ska guida Malin Belfrage, Fredrik Norén och Bengt Grahn.

– Vi ska springa upp till konen och jogga ner. Det ska vi göra fem gånger, sa Jonas Augustsson bestämt.

Jag, Fredrik och Bengt tittade på varandra och satte fart. Redan efter första backintervallen var jag en bit efter grabbarna. Benen brann och ville inte riktigt samarbeta, men det gick till slut, även om de sista intervallerna avklarades i snigelfart.

Artikelbild

| Bengt Grahn var pigg i löpsteget.

Utmattade låg eller satt vi på gräset och andades tungt. ”Jobbigt, men kul att det har satt igång” var en gemensam tanke vi alla hade. Framöver ska vi träffa Jonas Augustsson en och en för att lägga upp individuella träningsprogram. För min egen del gäller det nu att hitta en bra kombination av tid och motivation för att uppehålla konditionen och kunna följa träningsprogrammet så bra som möjligt. Och viktigast av allt: lägga ner ursäkterna.

VT-sporten kommer att göra nedslag även på cykel- och simträningen som väntar framöver.