– Det var kul. Alltid roligt att få uppmärksamhet, både personligen och för sporten, säger discgolfaren efter beskedet.

Han beskriver säsongen 2018 som "en av de bästa". Det är såklart svårt att rangordna dels säsongerna och dels de olika tävlingarna. Speciellt när man hållit på så pass länge som Swärd har gjort. Han tog till exempel sitt första SM-guld redan 1994.

– Jag håller denna säsong högt. Att ta hem par-guldet tillsammans med Jonas (Hälleblad) på hemmaplan var faktiskt riktigt speciellt. Det var sista tävlingen på Jenny och vi var storfavoriter här hemma. Att vi lyckades hålla ihop det och knyta ihop säcken till slut var speciellt, säger Anders Swärd.

Artikelbild

| Anders Swärd.

Och slutligen gick han då vinna på svenska touren.

– Genom åren har jag säkert femton pallplatser och har allt som oftast kommit bra till men det har alltid varit någon som varit lite bättre. Kul att jag hade marginalerna med mig i år.

Han återkommer ofta till att det är positivt också för discgolfen att han vinner. Det är bra uppmärksamhet för en sport som han sett ett kraftigt uppsving i de senaste åren.

– Det är en rätt tydlig ökning både i utövare och i engagemanget kring klubben, viljan att hjälpa till. Det är roligt att se att så många är ute och spelar och testar på för det är en bra rekreationsidrott som många kan göra.

Som sagt: första SM-guldet redan 1994 och på meritlistan finns det inte många blanka fläckar. Hur håller han sig motiverad?

– Jag känner att jag är nöjd men inte mätt. Jag kan fortfarande bli bättre och hittar detaljer i mitt spel som jag kan förbättra, både tekniskt och taktiskt. Jag är inte den som kastar längst men jag har med åren lärt mig att spela efter vad banan tillåter.

Dessutom har han en absolut höjdpunkt att se fram emot. I sommar arrangeras individuella SM på hemmaplan.

– Det ska bli jätteroligt såklart, att vi fick till det. Det ser jag fram emot mycket.

Han är dock noga med att poängtera att det inte tar för stort fokus.

– Tävlingssäsongen börjar med Sverigetouren i slutet av april och, det kan låta klyschigt, men jag tar alltid en tävling i taget och brukar inte sätta upp mål för enskilda tävlingar då jag tror att det blir en extra press om man börjar måla upp det stort långt innan, säger vinnaren av VT:s guldmedalj 2018.

– Väldigt kul, avslutar han.