Mats Årjes vann ett jämnt val mot SOK-styrelsens vice ordförande Per Palmström med 23–19 i röster. Han efterträder avgående Hans Vestberg och kommer att leda organisationen de närmaste tre åren.

Den nya SOK-basen var valberedningens kandidat men fick alltså ändå hårt motstånd.

Årjes – som är ordförande för Svenska skidförbundet, ett uppdrag han kommer att kliva av i och med valsegern, och vd för det alpina anläggningsbolaget Skistar – tycker inte att han inleder sitt nya uppdrag i motvind.

Jag har varit ödmjuk inför valet. Jag visste att det var tajt. Det som har lyfts fram är det här med sommar–vinter, mindre–större (förbund), men från och med i dag företräder jag SOK. Jag företräder inget stort vinterförbund. Kliver man in i en ny roll är man lojal och jobbar professionellt i den.

TT: Så det är inte en splittrad organisation du tar över?

Det vill jag inte spekulera i. Jag hoppas att alla förstår, efter ett tag, att det uppdrag jag kliver på innebär att jag representerar 41 olympiska specialförbund. Man ska inte bedömas utifrån den bakgrund man ens har påbörjat sitt jobb.

Bra OS-förutsättningar

Den kanske enskilt viktigaste frågan för Årjes blir att leda arbetet mot en eventuell ansökan om OS 2026, med Stockholm som huvudort.

En av de svåraste uppgifterna på vägen blir att övertyga politikerna i Stockholms stadshus att jättearrangemanget är en bra idé.

Enligt Årjes är tidpunkten perfekt för Sverige att söka OS.

Vi har aldrig haft de här förutsättningarna och möjligheterna. Dels tack vare IOK:s (Internationella olympiska kommitténs) beslut om ekonomiska bidrag men framför allt när det gäller hållbarhet, att använda existerande anläggningar i så stor utsträckning som möjligt. Det tycker jag att Sverige representerar väldigt väl. Vi har det mesta på plats redan nu. Den informationen kanske inte så många har, säger han.

Aktivt stöd

Med sig på tåget har han de aktivas kommitté i SOK – även om de inte avslöjar vem de röstade på. Styrelserepresentanten Anna Laurell Nash, före detta boxare, tror att ett OS i Stockholm skulle innebära en injektion för svensk idrott.

Det skulle vara grymt. Allt på hemmaplan är fantastiskt. Förhoppningen är att det också skulle lyfta bredden, inte bara några få idrottare, säger hon.

Kollegan och exsjukamparen Carolina Klüft är inne på samma spår.

Det är dags att lämna det pompösa och ta OS tillbaka till vad det faktiskt handlar om: idrott på högsta nivå och en möjlighet att skapa stämning tillsammans med fansen, säger hon.