"Det måste hända något, det är skrämmande"

Ungdomarna väljer bort speedwayen. När ungdomsansvariga skyller på förbundet och förbundet bollar tillbaka problemet går ungdomsspeedwayen en osäker framtid till mötes.

Foto: Fotograf saknas!

Sport2008-12-30 00:06
De flesta elitserieklubbarna har fått fart på finanserna igen. Samtidigt kämpar majoriteten av ungdomsverksamheterna för att undvika soppatorsk.I Sverige finns det bara 70 stycken licensierade knatteförare på 80 cc. Det är 28 färre än förra året och sämre än någonsin.Bara tre av elitserielagen får ihop till egna lag på 80 cc. Tre klubbar tvingas till samarbete. Resten får vara glada om de får ihop till lag överhuvudtaget.Det är med knapp styrfart som de flesta speedwayklubbarnas ungdomsverksamheter tar sig in i 2009.VT hörde av sig till klubbarnas ungdomsansvariga och förbundet för att ringa in problemet.- Det är en häftig nöt att knäcka, menar Västervik Speedways ungdomsansvarige Håkan Nilsson.Precis som förr beskrivs de höga kostnaderna för sporten som "avskräckande".Nu tros även mekandet med motorer hålla en del föräldrar och potentiella ledare borta samtidigt som marknadsföringen beskrivs som bristfällig enligt vissa.Men problemen går djupare än så.- Man ser ungdomsverksamheten som ett nödvändigt ont, menar Daniel Nelson, förbundskapten för U 21-landslaget.Han tänker på klubbarna i allmänhet och klubbledningarna i synnerhet. Han får medhåll av en del ungdomsansvariga.- Det låter som klubbledningarna satsar, men det känns inte som de gör det fullt ut. Ungdomarna kostar och det tar pengar av elitsatsningen. Jag ska väl inte gnälla. Vi har det rätt bra i vår klubb numera, men måste det sparas så är ungdomsverksamheten som får ta smällen, säger Robert Larsson från Indianerna.Att speedwayen som ungdomssport i Sverige är på väg mot sista sucken är inget man vill tala högt om, men oron finns där.- Det är 70 stycken nu och nästa år lär det bli ännu färre. Det är en jäkla sits vi sitter i. Hur ska vi få ungdomarna att komma till speedwayen? undrar Västervik Speedways ungdomsansvarige.Vad kan vara lösningen?
- Jag tror att det vid 12 år är lite sent att fiska efter ungdomar. Det ska bli kul att se om förbundet kommer göra nått där, menar Nilsson.Även andra ungdomsansvariga håller med Nilsson om att tävlingsdebutåldern på tolv år är för hög och anses sätta käppar i hjulen. De hoppas att förbundet kan sänka debutåldern för tävling från 12 år till 10. Det skulle kunna få fler ungdomar att börja resonerar de. Nelson håller inte med.- Tror inte att det är lösningen. Det beslutet vi har tagit handlar om utveckling på syn, hörsel och koordination.- Det finns ingen anledning att ändra. Om man är duktig som elvaåring så lär man fortsätta upp till 12 år också. Det är ingen anledning att stressa.Men vad ska göras då?
- Vi tog junior EM-guld i år. Det handlar om att ge våra juniorer förtroendet. Problemet är mindre än klubbarna vill göra det. Det handlar mer om viljan att ta hand om ungdomarna. Istället för att stå och prata om hur jobbigt det är så borde de ta tag i det istället. Vi måste låta ungdomarna släppas fram trots att de inte är fullt utvecklade för att få internationella framgångar. Sånt kan locka nya ungdomar till sporten.- Jag tror att inte att det är svårt att locka ungdomar till speedwayen. Problemet är att ta hand om och orka ta hand om ungdomarna. Det finns ingen uppsjö av ledare att ta av.Nelson fortsätter:- Det är mycket föräldrarna det beror på idag på om det ska bli nått. En del föräldrar är rädda för speedwayen. Men speedway är inte så farligt. Det är inte svårare med moped som de flesta har mekat med. Det är inte värre än så, menar Nelson.- Vi måste visa att vi finns och att det inte är så krångligt, tillägger Pierre Gustafson, förbundskapten för 80cc.Vad kan ni göra då?
- Förbundet kan inte göra så mycket mer. Rekryteringen ligger på klubbarna. Det går inte bara att vänta utan se till att det kommer reportage i tidningarna. Men det känns som om att de ungdomsansvariga hoppas att ni ska göra något och att ni bollar över problemet på klubbarna. Då känns det som ni står och stampar bara på samma ställe?
- Visst förbundet skulle kanske kunna ställa högre krav. Det är för vekt som det är nu. Kanske skulle man kunna kräva att varje klubb har en riktig ungdomsverksamhet annars ryker elitlicensen?, säger Gustafson.Oroliga?
- Vi är självklart oroliga när utvecklingen går bakåt, menar Nelson.
- Det måste hända något. Annars har vi bara polacker i lagen i framtiden. Det är skrämmande. Det är för mycket elittänk. Det är för slappt som det är nu och kanske kan det ställas högre krav på klubbarna och så får vi se om det händer något då. Annars vaknar klubbarna en dag och har varken SM-guld, pengar eller ungdomsverksamhet, säger Gustafson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!