Jag åkte Tjustloppet kom i mål och somnade

"Årets Sörmländska" glömdes bort, Engla Hjalmarsson med rötter i Västervik.

Sport2007-03-20 00:25
"Erbjudande inom skidåkning" var ämnet på ett e-mail som anlände veckan efter Vasaloppet. "The information is confidential" stod det, men jag tänkte Ni skulle få läsa:
"Hej på Er! Jag bjuder valfri person på VT:s sportredaktion på anmälningsavgiften till nästa års Vasalopp. Intresset måste dock komma ganska snabbt för Vasaloppet blir snabbt fulltecknat. Jag hjälper också till med resa och inkvartering.
Jag erbjuder detta för att någon på sportredaktionen ska få kunskap och intresse för skidåkning. Det blir dessutom för den personen en upplevelse att få åka 9 mil på skidor. Dessutom få vara med om alla förberedelser som krävs vilka också är beroende av den målsättning som vederbörande kommer att ha. Snabbare än 5 timmar tror jag ingen av Er klarar av så målsättningen kommer att handla mellan 5-12 timmar.
5 timmar innebär en snittid på drygt 33 minuter per mil och 12 timmar innebär 80 minuter per mil. I årets Vasalopp hade världseliten inom långlopp en snittid på drygt 31 minuter. Som Ni vet är tiden också beroende av snöförhållanden och olika snötyper vilket denna person kommer att inse under resans gång.
Till slut ett tips till Er när nu fotbollssäsongen startar och det blir stora lokala reportage enda ner till division 6 inklusive träningsmatcher är att ni skildrar den spelare som flörtar mest med publiken istället för de som presterar. Gör ni det dessutom både före som efter matchen hjälper ni säkert till med förståelsen för sporten.
Jag ser fram emot vem det blir som åker. Bästa hälsningar Erik Rollborn."
Ett svar är på sin plats:
Om anställda deltar i en tävling som lag kan arbetsgivaren betala startavgiften utan att någon förmånsbeskattas. Får jag ihop ett lag slipper Du alltså startavgiften. Och Walle Johansson har åkt sitt sista Vasalopp, så han har alltså flörtat färdigt med publiken.
Att Du presterar är ingen hemlighet. Det stod på sportsidan redan dagen efter Vasaloppet. 5 timmar, 42 minuter och 19 sekunder. Bäst av alla från Västerviks kommun. Jag kan inte lova stora reportage om fotbollslagen ända ner i division 6, men referat blir det från april till september. Annars får vi e-mail från både Gamleby, Västrum och Överum.
Jag åkte Tjustloppet en gång, kom i mål i Ankarsrum och somnade i omklädningsrummet. Vasaloppet har jag sett live 4-5 gånger, resten på TV. Det räcker gott för mig.

Det här e-mailet från gamla ÅFF-backen Bosse Ohlsson var mycket roligare: "I samband med bandykvalet för Tjust läste jag om de spelare som du tyckte var de bästa genom åren i Gamleby. Såg då att du nämnde Rune Lundh. Hade ingen aning om att han kom från Gamleby. I slutet av sextiotalet spelade jag tillsammans med honom i Tranås BOIS i allsvenskan. Han var då närmare 40 eller något åt det hållet och gjorde en av sina sista säsonger. En underbar spelare med bra spelsinne, bra skott och en härlig energi. Trots sin ålder var han en av lagets bättre spelare.
Även Arne Axelsson var med och med sin åkskicklighet var han av bra allsvensk klass. Som ung grabb tittade jag på Åke Fredén när han var med i BK Derbys allsvenska lag 54-55. En bra spelare som höll bra klass. Det är tydligt att Gamleby har fostrat många bra bandyspelare".

Släng Er i väggen alla bowlingspelare från Skedshult i norr till Solstadström i söder. I en liten tävling i Åbo slog Toni Laine 65 strajkar på 71 försök. Vill Ni veta serieföljden? 300+300+280+279+258+290. Häng med nu, 1707 poäng på sex serier! Det högsta resultatet någonsin i världen! 284,5 poäng i smitt!
Första pris var en videokamera. När Toni slog en 300-serie i Bollmaster Open fick han en ny bil.

Vet Ni vem som vann omröstningen av "Årets Sörmlänning"? Fotbollsdomaren Peter Fröjdfeldt från Eskilstuna. Han som dömde matchen Elfsborg-Djurgården. Göran Persson förlorade även det valet, och min kandidat till

150 idrottsföreningar i de högsta divisionerna inom bandy, basket, fotboll, handboll, ishockey och speedway ingår i den grupp som ska kontrolleras av Skatteverket. Men lugna gatan råder ändå i Västervik. I vår numera riksbekanta kommun kommer skattmasen bara till Ljunghedens Motorstadion.
Men hästfolket, närmaste grannar till speedwaybanan, är irriterade på Riksdagens skatteutskott. "Är en halv miljon ryttare mindre värda? Eller är det bara för att det kallas tjejsport?" Det skriver Ridsportförbundet i ett debattinlägg.
Det är lätt att hålla med. Skatteutskottet har återigen sagt nej till att vissa idrotter klassas som skattefri förmån. Det gäller ridsport, segling, utförsåkning och golf. Det som retat upp hästfolket är att Skatteutskottet den här gången har öppnat för golfen.
Så här står det i Skatteutskottets papper: "Utskottet vill dock ifrågasätta om inte utvecklingen gått därhän att det inom ramen för dessa principer finns utrymme för att inrymma golfsport inom det skattefria området." När utskottet lägger till "Som framhålls i motion Sk264 har det under senare år blivit både billigare och enklare att spela golf" går ridsportens utövare i taket.
"Det är lika enkelt att ta sin ridhjälm och åka till ridskolan som det är att ta sina klubbor och åka till golfbanan", skriver Ridsportförbundet i sitt debattlängd.
Ridsporten är ute i kylan igen. Jag lider med Ida Franzén och alla andra i vårt avlånga land.

Sveriges minsta häst har för övrigt korats i Västerås. Patriot från Lekeryd i Småland är bara 65 centimeter hög, men lite kaxig och väldigt cool. En glad hingst som gillar att visa upp sig.

Visst är det underbart när dagarna blir längre och ljusare. Det droppar från taken, då och då, fåglarna sjunger och i rabatterna börjar det spira av de första vårlökarna...
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!