Förutom tennis, badminton, padel, bordtennis och pickleball kan man numera hyra utrustning för att spela soft tennis i Stefanhallen.
– Jag gillar att hitta nya sporter att utveckla verksamheten med, säger Anders Lindström från WTRK, och förklarar hur det kom sig att två japanska KTH-studenter var på plats i Stefanhallen under lördagen:
– Av en slump, egentligen. Jag satt och tittade runt lite på vad vi skulle kunna göra och såg att det här soft tennis fanns. Då mailade jag det europeiska softtennis-förbundet för att se om vi kunde få några rack och bollar för att kunna sprida sporten.
Ungefär samtidigt hade Manoto Chiba och Masayuki Kobayashi också hört av sig till förbundet. De kommer från Japan men bor i Stockholm för studier vid KTH. Sporten är stor i deras hemland Japan och de ville se vilka möjligheter det fanns att dels spela och dels sprida sporten i Sverige.
– Vi blev sammankopplade och nu är de här och förklarar och visar hur sporten funkar, säger Lindström, som alltså fick material skickat till sig från förbundet.
Soft tennis, inte att förväxla med det som ibland kallas mjuktennis då man spelar med en skumgummiboll, påminner mycket om traditionell tennis. Man spelar i regel dubbel men istället för tennisens 15, 30, 40 räknar man på ett mer ortodoxt sätt 1-4. Den stora skillnaden ligger i bollen, som är en mjuk gummiboll, och farten.
– Bollen är mjukare, racken lättare, vilket saktar ner spelet. Det gör spelet skonsammare mot kroppen. I Asien är sporten stor och växer hela tiden. Många barn och ungdomar föredrar soft tennis och det spelas mycket i skolorna, berättar Manoto Chiba.
– Jag märkte att man får sikta lite högre. Man behöver inte vara rädd för att slå igenom slagen, säger Lindström.
I Europa är sporten ännu inte särskilt stor. De världsmästerskap som har anordnats har hållits i Asien, med ett par nordamerikanska undantag. Enligt Anders Lindström är WTRK den första klubben i Sverige, som han känner till åtminstone, att introducera soft tennis i sin verksamhet.
– Många verkar ha varit nyfikna på att se vad det är, för det var mycket folk här och provade, vilket vi tycker är jättekul, berättar Lindström.
– Jag tror att det kan finnas plats för soft tennis i Sverige. Spelet blir jämnare eftersom det går långsammare och det tror jag kan passa fler.