Ökad säkerhet på väg

Antalet trafikdöda går ner, men mängden döda i samband med idrottsresor ligger fast. Vad gör idrottsklubbarna i kommunen för att öka trafiksäkerheten?

Sex personer dör varje år i samband med resor till och från matcher. Foto:Ellen Kindstrand

Sex personer dör varje år i samband med resor till och från matcher. Foto:Ellen Kindstrand

Foto: Ellen Kindstrand

Sport2009-02-03 00:07
Ena bilen slungas in i en bergvägg. Den andra blir ståendes nästintill helkvaddad. Frontalkrocken skadar fyra spelare från Tjust IF:s P 94-lag.Förarna omkommer.Fem månader efter den tragiska olyckan jobbar Tjust IF på att sätta en trafiksäkerhetspolicy på pränt.- Allt har aktualiserats efter den händelsen. Vi jobbar på en policy nu som ska bli klar till våren, säger Jörgen Olsson, ordförande för Tjust IF:s fotbollssektion.Det görs flera miljoner resor i samband med idrott i Sverige varje år. Under dessa dör i snitt sex personer. Hur många som skadas är okänt. Men högst risk är det om klubbarna åker med personbil eller minibuss. Särskilt om du åker i februari.Den statistiken har fått Vägverket att satsa på ett projekt kallat Idrotts-Ola. Tillsammans med Riksidrottsförbundet ska de ta fram fakta och hitta åtgärder som kan öka trafiksäkerheten i klubbarna.Men vad gör klubbarna i kommunen för att göra säkerheten vid idrottsresor bättre?En rundringning visade att samtliga föreningar har muntliga trafiksäkerhetspolicys. Men få föreningar har det på pränt och pengar saknas ofta för att kunna uppnå den önskvärda säkerheten.Klubbarnas ambitioner är att åka buss på längre resor för att öka säkerheten. Men långt ifrån alla klubbar har råd. - Vi har undersökt det här med buss, men det visade sig att det blir för dyrt, säger Emil Pettersson i Westerviks IBK.Västerviks IK och Tjust IF (på vintern) har dock förmånen att kunna köra sina spelare i buss, men det kostar.- En bussresa till Vimmerby går på 3 800 kronor och Sunne 14 000. När det gäller detta med säkerheten så får det kosta, menar Mikael Wettermark ordförande i VIK.När det gäller krav på i vilka väder lagen får åka i så tycks WIBK kommit längst. Om SMHI utfärdat en klass 3-varning åker inte laget på bortamatcher. Medan Tjust IF med flera ännu inte har några nedskrivna krav när det gäller det.- Det har vi inte tänkt på så mycket. På sommaren är ju det normalt inget bekymmer och på vintern är det ju buss som gäller, säger Olsson från Tjust IF.När det gäller körkortskrav så håller alla de tillfrågade klubbarna stenhårt på att förarna ska ha haft körkort en längre tid.- Förr hade vi förare som nyligen tagit körkort och det var väl inte så bra. Det blev inga olyckor visserligen, men nu känns det ju tryggare. Vi har rutinerat folk som jobbar med detta i vår ungdomsverksamhet, berättar Conny Carlsson, ordförande i Västerviks BTK.
Sex dör varje år
Mellan 1997 och 2005 dog i snitt sex aktiva eller ledare per år i samband med idrottsresor.Mörkaste åren var 1999 med tolv döda och 2002 med 16. Det finns ingen statistik på skadade.Februari är den farligaste månaden. Värsta tidpunkten att åka är tisdagar 18-24.36 av de omkomna var förare och av dessa var unga män mellan 19 och 20 år kraftigt överrepresenterade.Bara tio procent av olyckorna var alkoholrelaterade vilket kan jämföras med 25 procent totalt för all trafik.Källa: Vägverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!