Ryttarföreningen firar 40 år

För att veta varför det ser ut som det gör vid Målserum så måste man blicka tillbaka 40 år i tiden.
1965 flyttade Stall Final in på Jenny Gård, det var Hans och Bengt Westergren som kom dit. De hade då 13 hästar och tre åsnor. Stallets namn kom från en av Hans Westergren hästar som hette Final Cent.

Sport2007-11-10 00:25
Det var en mindre ridskola och det arrangerades en tävling 1967 då landshövdingen inbjöds. Samma år bildades Västerviksortens Ryttarförening, en sammanslagning av Stall Final, Långviks Ridläger och Ryttare från Gamleby vid ett upptaktsmöte som hölls på Centrumgården.
Året var 1968, arrendatorn på Målserum var lantbrukare Holmstrand som då hade slutat med kreatursdrift. Bröderna Hans och Bengt Westergren drev ridskola på Jenny Gård, men där skulle bli grusgrop och blickarna riktades då mot Målserum som var kommunägt och stod tomt.
Efter vissa förhandlingar med kommunen fick man arrendera ladugården. Under våren och sommaren lades ett stort arbete ned på att iordningsställa ladugården till ett häststall, foderborden fick inte tas bort, för detta med hästar var nog högst tillfälligt.
Första året var det enbart stallet som arrenderades, 1969 var det fullt med hästar i stallet. Då föddes tanken på att de privata hästägarna skulle försöka sköta sig själva genom att hyra det gamla häststallet på Målserum. Det är den norra delen på det stall, som idag kallas A-stallet. Där fanns det ardennerspiltor, som kunde användas nästan med det samma, även det stallet fylldes rätt så omgående.

1970 flyttade Hans Westergren från Västervik, föreningen lånade ihop hästar och drev ridskolan helt på ideell basis. Förhandlingarna skedde med Barbro Höckerfelt som på somrarna hade drivit ridläger på Långviks Gård i Västrum. Med ideella krafter iordningställdes ett provisoriskt ridhus i en lada (den låg på parkeringen och är nu borta). Den hade de fantastiska måtten av 22x12m och där hölls lektioner fram till 1976.
Barbro Höckerfelt arrenderade anläggningen av föreningen mellan åren 1971 till 1976 då föreningen helt tog över driften på ridskolan. Intresset för hästar ökade under tiden och kostymen var för liten. A-stallet utökades med vagnskjulet som byggdes om att innehålla hästboxar i och har samma utformning än idag.

1970 var en barack till salu i Åtvidaberg. Den inköptes och monterades ned och förflyttades till Målserum och byggdes upp vid kortsidan av den byggnad som som i dag kallas A- och B-stall.
1976 förhandlade föreningen med Västerviks kommun om att få låna pengar till ett ridhus och efter många och långa förhandlingar fick föreningen låna 570 000 kronor. Ridhuset byggdes under följande vår och sommar, många frivilliga timmar lades ner i det arbetet och under hösten kunde ridhuset tas i bruk. Det som idag kallas kansliet eller klubbstugan var tvungen att flyttas.
1978 var A-stallet för litet då beslöts byggandet av B-stallet som ett ponnystall. Efterhand som hästägarna växte upp så flyttade det in stora hästar där. 1978 flyttade även lantbrukare Holmstrand ifrån "vita huset" och föreningen fick använda det. Under de första åren var det bostad åt ridskolecheferna.

1979 var verksamheten så omfattande att en kanslists anställdes och sekretariatet flyttade upp i "vita huset" där klubben fortfarande har kontoret. 1988 började ridsportanläggningen ta form på riktigt och en stor hoppbana iordningställdes på andra sidan vägen med vattengrav och bank. 1990 var det dags för den första A-tävlingen och tävlingsplatsen fick en ordentlig upplyftning med pullmangrav. Vattengraven flyttades och det byggdes ett permanent domartorn samt en servering.
Under senare år har det varit upprustning av byggnader som har prioriterats. I första hand "vita huset" som var i bedrövligt skick. Ytterligare ett led i att få en bra anläggning var att iordningställa ett ridhus som till större delen skulle användas och finansieras av medlemsryttarna på anläggningen. Projekteringen skedde 1993 och den 1 september 1994 togs den nya lektionshallen i bruk. 2003 fick klubben möjlighet att bygga ett tävlingsstall där det i dag finns plats för 77 hästar.

I dag är Målserums ridsportanläggning en anläggning som inrymmer en ridskola med cirka 290 elever samt omkring 40 elever som hopptränar och rider dressyr. 50 elever rider handicapridning samt barnridning på lördagar. Klubben har för närvarande en rätt stor arbetsstyrka med en hel del folk från arbetsförmedlingen samt den personal som föreningen avlönar.
- På anläggningen finns i dag 61 hästar varav 23 används av ridskolan resterande är medlemshästar. Jag hoppas Ni har fått en inblick i vad Målserums Ridsportanläggning är och hur den kommit till, säger Bertil Wilén, ridskolechef på Målserum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!