Smålandsbrottarna fyller 50
Smålands förste svenske mästare i brottning hette Sven Lundqvist och tävlade för Jönköpings AIK. Han vann fristils-SM i lättvikt i Stockholm redan 1925. Den senaste mästaren är mer känd för oss Västerviksbor. Det var ju Daniel Molin från Västerviks BK som skrällde ordentligt när han 2003 vann fristils-SM i Oskarshamn över storfavoriten Patrik Magnusson från Örebro.
Intressant bok. Åke Båving läser i Smålands Brottarförbunds jubileumsbok.Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto:
När Sven Lundqvist tog Smålands första brottar-SM fanns det bara fyra klubbar i Småland. Som mest fanns det 46 klubbar, i dag finns det bara nio kvar, Nybro BS, Kalmar BK, Västerviks BK, Oskarshamns BK, Tranås BK, Huskvarna AIK, BK Enig, Värnamo BK och Ljungby.
Alla dessa nio klubbar presenteras i boken med en omfattande historik och sevärda bilder. Det är väl lika bra att vi först av allt kastar oss över Västerviks BK. Ni som är pålästa vet att brottningen i Västervik började 1937 som en sektion i IFK Västervik. Kalle "Åkarn" Andersson och Gösta "Bagarn" Gustavsson var redan med på den tiden.
Dokumentationen från den tiden är bristfällig, men i jubileumsboken finns ändå ett fotografi taget på Augustenburg i april 1937. Många brottare på scenen och ännu flera festklädda herrar i publiken.
Västerviks BK bildades den 18 mars 1939 vid ett möte på Augustenburg. Det var Ragnar Johansson och Gustav Tosting som tog initiativet. I juli 1939 arrangerades den första tävlingen i Folkets Park.
1940 tog Sven "Skegrie" Johansson JDM-guld och 1942 flyttade VBK in i nybyggda Idrottshallen. Samma år vann Sten "Nubben" Sjöberg första gången han tävlade och en brottarstjärna var född.
1945 hände det saker inom VBK. Tre lag besegrades i fyrstads och det tog bara 58 minuter och 57 sekunder. Från Broby i Skåne kom Viking Palm och intresset för brottning ökade markant. Viking vann sitt första DM-guld 1945, han upprepade bravaden året därpå så att han också blev svensk juniormästare. 1946 blev han VBK:s första landslagsman tillsammans med Kalle "Åkarn". Viking fick också VT:s guldmedalj. Detta år kom även Valdemar "Natan" Söderblom till VBK.
1948 började storhetstiden. VBK vann nästan varenda match, Viking Palm kom trea i fristils-SM och flera DM-guld bärgades. Vid en av matcherna i Idrottshallen räknades det in 880 betalande åskådare.
Viking Palm fick åka med som reserv till OS i London, och året därpå gjorde VBK allsvensk debut. På hemmaplan var grabbarna oslagbara och till slut blev det en tredjeplats. Viking Palm var nu landslagsman, tog dubbla SM-guld och utsågs till Smålands bästa idrottsman.
Kalle "Åkarn", "Natan", Hugo Jonsson, Lennart Rosengren, "Nubben", listan på duktiga VBK-brottare kan göras hur lång som helst. Viking Palm flyttade från Västervik 1950, men som alla vet att han tog OS-guld i Helsingfors två år senare.
Det är bara Viking Palm och Daniel Molin som vunnit SM-guld för VBK. SM i fristil arrangerades i Västervik 1950 och en av guldmedaljerna tog Viking Palm
VBK:s storhetstid hade också ett slut, men energiska ledare höll verksamheten igång under 1960- 70- och 80-talet. Tävlingsverksamheten avbröts 1985, men återupptogs 1994 när den nya Sporthallen stod klar.
I dag har VBK en stor ungdomskull i träning. Daniel Molin har redan vunnit ett SM-guld och nästa kommer Pontus Lund att ta. Det tror många och helt övertygad är Åke Båving. Han är fortfarande ledare i Västerviks Brottarklubb. Hans tidigare karriär var uppe på brottarmattan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!