Västerviks kommuns OS-deltagare genom tiderna

Olympiska spelen i Paris närmar sig, men som bekant har Västervik ingen deltagare med. Däremot var det faktiskt ganska vanligt förr att folk från Tjust återfanns i Sveriges OS-trupp.

OS-deltagare från Tjust.

OS-deltagare från Tjust.

Foto: Arkivet/VT

Sport2024-07-14 18:00

Den förste olympiern från Tjust var Folke Fleetwood, född i Odensvi 1880. Han tävlade för Västerviks IF och ställde 1908 upp i London-OS i grenen "diskus bästa hand". Före spelen hade han ett personligt rekord på 38,55. Hans resultat och placering i London har jag tyvärr inte fått fram, arrangören satte nämligen bara upp de tre bästa i en prislista medan övriga angavs som "oplacerade".

Den första guldmedaljen till Västervik kom i Stockholm 1912 och togs av pistolskytten Paul Palén. Han ingick i Sveriges lag som vann på duellpistol. Individuellt var Palén tvåa, slagen bara med en poäng av segraren Alfred Lane, USA.

Palén var bosatt i USA och det var där han gjorde sina stora framsteg som pistolskytt. I hemstaden Västervik tycks han ha varit ganska okänd och fick därför ingen större uppmärksamhet i Westerviks Weckoblad trots de två OS-medaljerna.

Palén tog studenten i Västervik 1899 och avled 1944. Han är begravd på Gamla griftegården i Västervik.

Tore Holm från Gamleby var med och seglade i fem olympiska spel.
Tore Holm från Gamleby var med och seglade i fem olympiska spel.

En mycket framgångsrik OS-deltagare var Tore Holm från Gamleby. Han deltog i inte mindre än fem olympiska spel. Om inte andra världskriget hade satt för spelen 1940 och 1944 hade Tore Holm antagligen kommit upp i hela sju OS-starter.

Tore Holm föddes 1896 och dog 1977. Han ritade själv sina båtar och gjorde Gamleby Yachtvarv känt över hela världen.

Sitt första OS-guld tog Tore Holm 1920 med båten Sif. Han seglade då tillsammans med sin bror Yngve, född i Västervik 1895. 

Tore Holm var trea i Amsterdam 1928, vann i Los Angeles 1932, blev fyra i Berlin 1936 och trea i London 1948.

Evert Nilsson, känd som Västeriks-Nisse, var framgångsrik friiidrottare i Västerviks IF. Under en period på 1920-talet höll han världsrekordet i tiokamp. Någon OS-medalj blev det inte för Nisse, men han var femma i Antwerpen 1920.

Erik Bladström och Sven "Mannen" Johansson vann OS-guld i kanot.
Erik Bladström och Sven "Mannen" Johansson vann OS-guld i kanot.

1936 gjorde två unga Västervikspojkar sensation genom att ta guld i kanot 10 000m. De tävlade i faltbåt, en numera inte förekommande båttyp. Det var blott 18-årige Erik Bladström och 25-årige Sven "Mannen" Johansson från WKK som lyckades med bedriften att slå det segertippade tyska paret inför 30 000 åskådare.

Prisutdelningen i ett fullpackat olympiastadion i Berlin blev givetvis ett oförglömligt minne för Bladström och Johansson. De uppfattade att Adolf Hitler såg lite besviken ut där han satt på hedersläktaren omgiven av sina generaler. Han hade nog räknat med tyskt guld.

Efter OS flyttade Sven Johansson till Stockholm och WKK-paret tävlade bara tillsammans en gång till. Det var i EM som gick i Vaxholm 1938 och trots lite samträning tog Västerviksparet silver.

Västervik hade ytterligare en kanotist med i OS 1936, nämligen Nils Wallin som blev nia på 10 000 m.

Olympisk deltagare blev även Carl-Åke Ljung, tidigare WKK, men 1956 tävlande för Brunnsvikens KK när han fick resa med till Melbourne-OS.

Den svenske brottaren Viking Palm får sin arm höjd i luften av domaren efter att ha besegrat ryssen August Englas i brottningsfinalen i lätt tungvikt de olympiska spelen i Helsingfors 1952.
Den svenske brottaren Viking Palm får sin arm höjd i luften av domaren efter att ha besegrat ryssen August Englas i brottningsfinalen i lätt tungvikt de olympiska spelen i Helsingfors 1952.

Brottaren Viking Palm tog olympiskt guld i fristil i Helsingfors 1952. Han tillhörde då BK Enighet i Malmö, men hade åren före tävlat för Västerviks BK som på den tiden var en av landets främsta klubbar.

I sammanhanget kan erinras om att när Västerviks-Tidningen presenterade en tio-i-topplista över 1900-talets främsta lokala idrottsmän så var Viking Palm tvåa. Stefan Edberg kom naturligtvis etta.

Västerviks tennisstjärna fick vara med om att vinna både Wimbledon och Davis Cup och under 72 veckor var han rankad som etta i världen. Men något OS-guld blev det inte för Stefan, däremot två bronsmedaljer. Dessa hämtade WTK-stjärnan hem i Seoul 1988, dels i singel, dels i dubbel tillsammans med Anders Järryd.

1992 gick det sämre än väntat för Edberg. Både i singel och dubbel (tillsammans med Järryd) blev det förlust redan i första omgången.

Bättre hade det gått 1984, men då var tennisen bara en uppvisningssport i Los Angeles. Stefan Edberg vann finalen mot den föga kände Fransisco Macinel med 6-1, 7-6.

Stefan Edberg vann OS-finalen i Los Angeles över mexikanen Francisco Maciel.
Stefan Edberg vann OS-finalen i Los Angeles över mexikanen Francisco Maciel.

I OS i Seoul hade lilla Västervik tre deltagare med, förutom Edberg även de båda kanotisterna Anders Ohlsén och Liselotte "Mini" Ohlson. "Mini" deltog i K-4 på 500 m där svenskorna blev sexa. För Anders blev det en sjundeplats i K-2 1 000 meter tillsammans med Hans Olsson.

Även i Barcelona 1992 fick Anders Ohlsén vara med och det blev på nytt en sjundeplats, denna gång i K-4.

2024 arrangeras sommar-OS i Paris mellan den 26 juli och den 11 augusti.

Anders Ohlsén tog sig till OS-final i både Seoul och Barcelona.
Anders Ohlsén tog sig till OS-final i både Seoul och Barcelona.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!