Givetvis kommer sport alltid vara temat.

Och extra intressant tycker jag att det blir om man försöker trender i hela idrottsrörelsen i Västerviks kommun. För sådana finns det helt klart.

Den kanske allra mest intressanta, enligt mig, är att elitlagen (Västervik Speedway och Västerviks IK) går framåt medan bredden börjar nå rekordlåga bottennivåer.

Framför allt i bollsporterna.

I den lokala fotbollen finns det nästa år bara ett herrlag i division fem. Bortsett VFF och IFK är alla kvarvarande lag, däribland Ankarsrum, i den lägsta serien. På damsidan är det ännu värre där Västervik Damfotboll inte ens klarade sig kvar i trean. En serie som Tjust helt plötsligt är ensamma i.

Dessutom: VFF, IFK och Tjust känns alla långt ifrån att vara uppflyttningsgäng nästa år.

Det enda laget som faktiskt är i närheten av att knacka på dörren till en lite högre nivå är Tjust Bandy.

Annars är innebandyn – mot vad den tidigare har varit och hade kunnat bli – i princip helt död. Bowlingen blir i dagsläget inte mer intressant än ett par lokala derbyn. Inte ens för den sporttokige.

Darten är också fjärran från någon slags elitnivå... och allt som allt kanske det inte är så konstigt att mer fokus riktas mot just elitlagen.

Avståndet i kvalitet verkar bara öka för varje dag som går – och det märks. Publiksiffrorna dalar för de mindre lagen och snart riskerar det att bara var den innersta kärnan med familj, vänner och klubbkompisar som ser matcherna. Oavsett om vi pratar division 4-fotboll eller innebandy i Överums sporthall.

För mig är det en tråkig utveckling.

Men likafullt är den nog svår att hejda. I det som kallas dagens samhälle verkar det helt enkelt vara elit eller lattjo som gäller.

Att mosters födelsedagskalas nu för tiden går före både träning och match skulle merparten av de lokala tränarna garanterat kunna skriva under på.

Och när jag ändå håller på att låta som en sur bitter gubbe måste jag också få med hur tråkigt det faktiskt är att Västervik inte har tillstymmelse till elitlag på damsidan. Det hade verkligen förgyllt hela idrottsstaden och i förlängningen även vår bevakning, som av skälen ovan, blir mest koncentrerad till herrhockey och speedway.

Avslutningsvis:

Allt handlar så klart inte om lagidrotter heller. I orienteringen är Västerviks OK och främst Gamleby OK fantastiskt duktiga på ungdomssidan. I simningen finns bra återväxt och ridsporten känns, med VORF som lok, på stark frammarsch. Sedan ska ju Västervikskillen Irman Smajic snart göra proffsdebut i MMA.

Så nog finns det en bra grund. Även om mycket ibland vill ha mer.