Det var meningen att Pontus skulle ha debuterat i Europamästerskapen förra året, men då satte en olycklig skada två veckor innan mästerskapet stopp för Pontus medverkan.

Pontus lät sig dock inte nedslås av den motgången, utan han har idogt tränat vidare och till slut kom alltså belöningen. Förra veckan fick Pontus beskedet att han är uttagen till VM, som avgörs i ungerska huvudstaden Budapest i slutet av oktober.

– Jätteskönt att få det bekräftat att man är uttagen. Rent mentalt är det stärkande att få beskedet, säger Pontus Lund, som har Västerviks Brottarklubb som moderklubb.

Pontus har tidigare varit med på internationella ungdoms- och juniormästerskap, men aldrig i ett internationellt seniormästerskap.

– Det har varit tuff konkurrens i min viktklass på hemmaplan. Jag har två SM-guld, men innan dess hade jag fyra raka silver. Fredrik Schön som slutade efter OS 2016 har varit lite bättre.

– Det har dock hela tiden varit motiverande att ha en så tuff motståndare på hemmaplan.

28-årige Pontus har tränat stenhårt under hela sommaren för att komma så förberedd som möjligt till VM. Han har varit på flera internationella läger och det blir ytterligare ett innan VM.

– Nackdelen kan vara att jag inte har gått så många matcher sedan jag kom tillbaka efter skadan, men på lägren har det varit mycket sparring som har varit ganska matchlikt, säger Pontus, som tävlar i 97 kg-klassen.

Även om Pontus är ny i sådana här sammananhang så är han ingen blyg debutant.

– Cirka 20 brottare har guldchans. Stämmer för det för mig och jag har en bra dag så ska jag absolut kunna ta medalj. Det gäller dock ha tur i lottningen eftersom det är fri lottning.

VM är dock inte slutmålet för Pontus, utan det långsiktiga målet är OS i Tokyo 2020.

– Det är det jag har tränat för de senaste åren och det stora målet är alltså att ta mig till OS. Det blir dock tufft eftersom det bara finns 16 platser. VM nästa år blir väldigt viktigt eftersom de fem bästa nationerna får en direktplats till OS, säger Pontus Lund, som sedan gymnasietiden har representerat Arboga Brottarklubb.

Pontus blir den andre brottaren med Västerviks Brottarklubb som moderklubb som har blivit uttagen till ett VM. Först ut var Viking Palm som tog silver i VM både 1949 och 51. Det blev även OS-guld i Helsingfors 1952, men då tävlade Viking för BK Enighet från Malmö.