Hans passion för Vimmerby IBK är enorm. Det vet alla som känner honom – och de som inte känner honom närmare får garanterat ganska snart veta hur mycket han vurmar för detta Vimmerby IBK när de väl pratar med honom. Med korta pauser för mat och lite sömn, så tror jag att Karlsson skulle kunna snacka oavbrutet, nära 24 timmar i sträck, om klubben: om träningsupplägg, övningar, rörelsemönster, spelare och om videoklipp han sett på nätet som han skulle vilja anamma.

Jag – och säkert många med mig – blev minst sagt förvånad när beskedet kom.

Jag träffade ”Filuppen” bara några dagar tidigare, på Gröna Lund i Stockholm. Trots att han då redan visste om vad styrelsen beslutat, antydde han inte att han fått sparken. Han nämnde bara som i förbigående att han hade en invändning mot en spelare som eventuellt hade varit på väg in, inget mer. Istället pratade han sig varm om den där Wagyubiffen han käkat på en japansk finrestaurang dagen innan. ”Once in a life-time, typ”.

Artikelbild

– Nu kan jag bocka av den där biffen på min att göra-lista, sa han och skrattade gott.

Det känns onekligen mycket märkligt att Jonas Karlsson får lämna sitt uppdrag, med tanke på hans stora engagemang och att man hört från flera olika håll hur duktig han är på träningsupplägg, med bra och utvecklande övningar.

Jag som trodde att tränarteamet Karlsson/Elmér skulle bli en bra kombo.

Så blir det inte. Tydligen var de alltför oense om hur man bygger ett lag.

Lika märkligt är det att det inte gick att hitta en lösning. Det är sällan sånt här sker på lokal nivå – särskilt innan säsongen ens har inletts på allvar.

Såklart finns det många nyanser i det här. Det är sällan något är antingen svart eller vitt. Men jag kan tycka att det är ett stort nederlag att styrelsen ”tvingades” agera som de gjorde. Jag utgår ifrån att de har vänt på varenda sten, klurat hit och dit, för att finna en hållbar lösning så att tränarna skulle kunna samarbeta och vara nöjda med situationen. Men icke. Att låta VIBK-ikonen Jonas Karlsson gå måste ha varit den absolut sista utvägen. Och då har det gått långt.

Styrelsen har fattat sitt beslut. Ett mycket tufft beslut. Det är i mina ögon två sympatiska herrar det handlar om, Karlsson och Elmér – och jag kan bara ana hur det måste kännas att få det där beskedet slängt i ansiktet. ”Du får kicken”!

Nu är frågan hur VIBK – och Jonas Karlsson går vidare efter det här. Kommer han verkligen att fortsätta som hårt engagerad ungdomsledare i föreningen som nyligen gav honom sparken, på som jag förstår det rätt så luddiga grunder?

Vi kan lugnt konstatera att det har varit ett turbulent halvår på tränarfronten i Vimmerbys herrlag. I början av året lämnade huvudtränaren Peter Kronstrand sitt uppdrag under säsongen. Ersättarna Micael Nilsson/Tony Fridh blev inte långvariga på sin post – och nu det här.