Pontus Lund vann sitt tredje SM-guld

Pontus Lund, med Västerviks Brottarklubb som moderförening, vann 97-kilosklassen på brottnings-SM i Limhamn.

Pontus Lund vann karriärens tredje SM-guld på seniornivå.

Pontus Lund vann karriärens tredje SM-guld på seniornivå.

Foto: Privat

Brottning2020-02-02 17:36

I den grekisk/romerska 97-kilosklassen mötte Pontus Lund, som representerar Arboga AK, Norrtäljes Jacob Logård i öppningsmatchen på lördagen. Den vann Pontus med 6–1. På tur stod BK Atlas Anders Söderberg som besegrades med 8–0.

– Det var två ganska klara och stabila segrar så det var skönt att inleda SM på det sättet, säger Pontus som på söndagen fick möta sin klubbkamrat Billy Rääf.

– Vi känner så klart varandra väldigt väl eftersom vi tränar tillsammans varje dag. Men det gick som jag hade tänkt där också, med en klar seger (8–0).

I finalen mot Kalle Persson från BK Pan blev det betydligt tuffare.

– Vi har mött varandra många gånger, bland annat i tre SM-finaler, och det blev som väntat en tuff match. Men jag tycker ändå att jag hade bra kontroll på den, förklarar Pontus som till slut vann med 3–2.

– Väldigt skönt! Jag har inte känt mig helt 100 så jag kände mig lite stressad och pressad inför SM. Därför var det här guldet extra skönt.

Under våren väntar två internationella tävlingar där Pontus har chansen att kvala in till OS i Tokyo i juli/augusti.

– Inga länder har reserverade platser för sina brottare utan totalt finns det 16 platser för alla nationer att slåss om i 97-kilosklassen. Det gäller att komma etta eller tvåa på kvaltävlingarna för att knipa en plats. Det är extremt tufft och kräver att jag brottas på min absoluta toppnivå. Men jag har i alla fall fått en bra start på året och nu är det bara att jobba vidare, avslutar svenska mästaren Pontus Lund.

Pontus Lund jublar efter att ha vunnit finalen på brottnings-SM.
Pontus Lund jublar efter att ha vunnit finalen på brottnings-SM.
Karta: Limhamns Sporthall
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!