Den nya resan börjar i Åtvidaberg

Fotbollen har tagit Anders Eriksson runt världen. Nu har den tagit honom till Åtvidaberg. ”Jag hoppas att få uppleva något häftigt här också”, säger han.

Förre ÅFF-backen Anton Hallstensson tipsade Anders Eriksson om sin gamla klubb. ”Känns riktigt bra. Vi vet inte riktigt var vi står, men de yngre spelarna har imponerat på mig”, säger nyförvärvet.

Förre ÅFF-backen Anton Hallstensson tipsade Anders Eriksson om sin gamla klubb. ”Känns riktigt bra. Vi vet inte riktigt var vi står, men de yngre spelarna har imponerat på mig”, säger nyförvärvet.

Foto: Per Bergsten

Fotboll2020-02-07 07:01

26-årigen ler där han sitter i omklädningsrummet på Kopparvallen.

Sedan några veckor på plats när klassikerklubben bygger om och bygger nytt. Hösten tillbringade han med att utforska sin romantiska bild av ”non-league-football” och i senast numret av magasinet ”Offside” skriver han dagbok om verkligheten i engelska gärdsgårdsserien. 

Det är på en och samma gång både rolig och deppig läsning.

När kvaliteten inte räckte för de stora arenorna har ända fotbollen hjälpt Anders Eriksson att ta sig runt världen. Utöver en höst på engelska leråkrar i sjunde och åttonde divisionen har försvararen även spelat i Australien och Nya Zeeland.

– Det är långt till elitfotbollen när man är uppväxt i lilla Hede i Hälsingland och man kan väl säga att det har format min nyfikenhet. Jag har haft en dröm att ta mig iväg, men hade nog inte riktigt gissat på just de här platserna, säger han. 

Är du en äventyrare?

– Nja, mer nyfiken. Jag är lite förvånad att inte fler gjort som jag. Du kan inte sitta hemma och vänta på att någon ska ringa. Det finns mycket att uppleva även om du inte spelar i allsvenskan.

Nomaden berättar om människor, möten och matcher. Om glädje och spänning, frustration och besvikelse. Om värme, stränder och livsstil i Australien. Om bergstoppar, grönska och azurblått lagunvatten på Nya Zeeland. Om fuck, konservatism och en helt annan värld i England. 

Han provspelade med Cheshunt, men hamnade sedermera i Harlow.

– Jag kände att det var sista chansen att göra min pojkdröm. Det låter kanske korpaktigt, men var ändå rätt bra klass. Där finns många bra spelare som blivit förbisedda av större klubbar. Jag var förberedd på att det skulle vara annorlunda, men innan du upplevt det är svårt att förstå. Det är verkligen en annan kultur, säger Anders Eriksson.

Nu har globetrottern startat nästa resa. Med Åtvidaberg.

– Jag kände att jag ville göra något nytt i Sverige. Det är inte utan att man känner historiens vingslag och minns ÅFF från ”Fotbollskväll” på tv. Det märks att det är kultur och finns intresse i hela bygden. Hemma i Östersund har jag bara spelat i skuggan av det stora.

Sista frågan känns rätt given: vad mer vill du uppleva?

– Jag hoppas att jag har många upplevelser kvar. Jag är glad att vara här. Det vore häftigt att få vara med om en resa uppåt med ÅFF, säger Anders Eriksson.

Anders Eriksson i aktion i Harlow.
Anders Eriksson i aktion i Harlow.
Personligt

Namn: Anders Eriksson.

Ålder: 26.

Bor: Just nu lägenhet i Åtvidaberg. Men kan bli flytt till Linköping.

Familj: Flickvän Matilda som pluggar i Stockholm.

Jobbar: Arbetssökande.

Klubbar i karriären: Hede IK, IFK Östersund, Verdal IL, Seaford Rangers FC, Hawkes Bay United och Harlow Town FC.

Favoritlag: ”West Ham. Men har blivit lite mätt på Premier league, allt har blivit så kommersiellt.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!