22-årige Oskar Drugge är född i och har fått sin hockeyfostran i Luleå, och kommer senast alltså från KRIF där han har spenderat tre säsonger och tillhört lagets framstående backkuggar.

Nu går flyttlasset norrut till Västervik, han kommer med andra ord att ställas mot sina gamla lagkamrater i Hockeyettan Södra som drar igång i september.

– Jag kände att jag hade hamnat lite i någon form av komfortzon i Kallinge och att det var läge för en flytt, både som spelare och som människa, säger Oskar Drugge som förde en dialog med bland annat Södertälje men fick ett väldigt gott intryck av Västervik.

– Jag fick en bra känsla när jag pratade med Tomas Lind. Sedan pratade jag också med Patrik Karlkvist, Eric Backman och Anton Svanström som också pratade gott om föreningen.

Så här summerar Drugge sina tre säsonger i division 1:

– I den första säsongen blev det en liten omställning för mig till en början. Jag hade tidigare, som 16-åring, spelat division 1 med Kalix och gjort sex poäng på sju matcher. Jag underskattade väl ettan lite grann till en början och hade det tufft, men kom sedan in i det. Jag fick spela backpar ihop med Morgan Hassel och han blev lite som en pappa för mig.

– Säsong två tog jag ett otroligt steg framåt. Kallinge fick in Per Ljusteräng som tränare och han är den bästa tränaren jag har haft. Som gammal back hjälpte han mig mycket. Jag fick också många billiga poäng med mig, det var bara att slänga in pucken mot mål, så löste Linus Bladström resten.

– Inför tredje säsongen kände vi i Kallinge att det var dags att gå upp. Vi slog AIK på försäsongen och det kändes bra. Vi kanske fick lite övertro på oss själva, för när säsongen drog igång fick vi inte ihop det. Vi nådde inte en acceptabel nivå förrän efter jul, och det ska sägas att det var lättare motstånd i fortsättningsserien än det hade varit i Allettan.

– Jag skadade mig dock 24 januari (ett djupt jack efter en skridsko i låret) och har inte varit på is sedan dess. Läkaren har sagt att det kan ta upp till ett år innan muskeln är helt läkt, men att det inte ska vara någon fara att spela framöver. Jag känner mig helt okej nu och ser fram emot att spela för VIK. Det vore coolt om laget kunde ta ytterligare ett steg jämfört med säsongen som var.

– Men det gäller att vara med från start. Det blir en tuff grundserie med många bra lag. Kallinge till exempel, man kan nästan tro att de har rånat en bank med tanke på hur de har värvat höll jag på att säga (skratt).

Oskar Drugge har lämnat in ett önskemål om att få bära nummer 42 i Västerviks IK.

– Jag lovade Linus Bladström det. Det var Linus sista nummer innan han lämnade VIK (2002).

VIK-tränaren Mattias Karlin hyllar värvningen av Drugge:

– Vi är väldigt nöjda över att han valde oss, vi har följt Oskar en längre tid. Det är en spelskicklig back som är tänkt för att spela power play, men kan även spela box play och är en kille som offrar sig mycket för laget. Att han är rightare är viktigt, vi hade ingen back som var rightare förra säsongen efter att Petter Lindberg och Ziga Grahut hade lämnat. Det är bra ingrediens att ha i laget, säger Karlin.

– Drugge har fortfarande potential att bli bättre och är samtidigt etablerad och vet vad det handlar om på division 1-nivå. Vi kommer att få stor nytta av honom.

2013/2014 gjorde Oskar Drugge 25 poäng på 45 matcher och hade +10 i plus/minusstatistiken. Den gångna säsongen var hans siffror 13 pinnar på 30 matcher och +17.

VIK:s backsida utöver Drugge just nu: Erik Gustafsson, Jens Andersson, Victor Lindman (ny från Linköpings J20), Eric Backman, Josef Sjöblom (ny från Leksands J20).