Under helgen har SM för fjordhästar avgjorts vid Målserums ridanläggning. Det har tävlats i dressyr, hoppning och precisionskörning.

I ett strålande sommarväder avgjordes precisionskörningen under lördagseftermiddagen. Tio ekipage kom till start.

I precisionskörning ska kusken styra hästen och vagnen genom ett antal hinder utan försöka nudda hindren. Dessutom ska banan klaras av på en idealtid. Gör man inte detta får man ett tidsfel och får inte köra den andra rundan.

Artikelbild

| Segerjubel från Elin Andersson och Malin Ramström.

Det var bara två ekipage som klarade av att vara felfria samt klara första rundan under idealtiden. Det var alltså Elin Andersson med Filippa och Sara Andersson från Kiladalen med Stjärnegutt. Elin var snabbast på den andra rundan och därmed kunde hon ta sitt sjätte SM-guld i ordningen. Första guldet kom faktiskt även det i Västervik och det var 2012.

– Det börjar bli en bra vana, säger Elin Andersson, som tävlar för Nykils Rid- och Körsällskap.

Vad är det som är så speciellt med precisionskörning?

– Det är fart och jag gillar fart. Det gör även min häst. Publiken får skrika och heja på. Den behöver inte vara tyst. Det är en publiksport och det taggar mig. Sedan är det lite klurigt att klara av banan med sina hinder, svarar Elin.

Hur var banan?

– Den var sladdig och tung eftersom det var uppkört på några ställen. Det var tiden som var tuff att klara av den här gången. Normalt brukar det vara mera tid i grundomgången. Många fick tidsfel även om de klarade av hindren.

Längst bak på vagnen satt Malin Ramström för att stabilsera vagnen och hon har varit med alla gångerna som Elin har vunnit.

En lyckad kombination alltså.