Folkrace för hela familjen

Thailand, kanarieöarna, eller kanske alperna? Nej, folkrace. För Marie Hörnander och hennes familj är folkracingen ett sätt för dem alla att vara tillsammans.

Tufft. Kör du folkrace får du räkna med att både du och din bil får smällar.

Tufft. Kör du folkrace får du räkna med att både du och din bil får smällar.

Foto: Ilkka Ranta

Folkrace2014-07-12 05:48

– Innan jag träffade min man hade jag aldrig varit i närheten av folkrace, säger 29-åriga Marie.

Nu är hon inne på sitt sjunde år bakom ratten och siktade på finalplats i en av Sveriges allra största folkracetävlingar: Semesterracet i Vimmerby.

Eftersom det här är ett av de större evenemangen – ibland finns det inte ens en damklass, då får Marie och de andra tjejerna tampas med killarna – skulle det vara extra skoj. I det första poängheatet blev det en fjärdeplats, i andra en sjätteplats och trots en fin andraplats i sista heatet blev det ingen final för Marie.

Maries man, Stefan, kör också folkrace och deltar i Semesterracet. Ofta kör de samma bil, dock inte den här gången. Mellan tävlingarna får de turas om att passa barnen Julia, 9, Natalie, 7, och Emil som är två år.

– Det här är vårt sätt att vara tillsammans på ett fantastiskt roligt sätt.

– Lite avbrott från tävlandet har det ju blivit, med tanke på barnen, men det får man ta helt enkelt, fortsätter Marie med ett leende.

Är barnen framtida folkracetalanger?

– Julia är jätteintresserad och sitter gärna med bredvid och varvar, och minstingen är verkligen bilfantast, det är det första han pratar om på morgonen. Men än är det ju lite tidigt, skrattar Marie.

Folkrace är för gemene man ingen stor sport, men Semesterracet i Vimmerby har flera hundra tävlande och tusentals har kommit för att titta. De flesta som kör är såklart från Sverige men även Finland, Danmark och Norge är representerat i en av få internationella tävlingar.

Vad är det som lockar med folkrace?

– Det är nog adrenalinet man får vid startplattan. För vår del handlar det mycket om gemenskapen också. Det är en familjesport, säger Marie.

I en tid när det blir allt dyrare att utöva en idrott ligger folkrace i framkant. För att få bukt med problemet och förhindra att kostnaderna skenar iväg har man valt att använda sig av ett nytt, annorlunda grepp. Oavsett hur mycket din bil är värd, eller hur mycket pengar du lagt på den, om du får ett bud på 6500 kronor eller mer efter avslutad tävling – då måste du sälja den.

– Jag tycker att det är jättebra, för man måste gå in med vetskapen och inställningen att, om du har otur, är det bara skrot kvar av bilen när du kommer i mål, avslutar Marie Hörnander.

Folkrace

* Kom till Sverige från Finland i början på 80-talet.

* Förutom Semesterracet är Folkracefestivalen i Motala en stor tävling

* Körs på banor av grus eller asfalt

* Högsta hastighet är 80 km/h

* Runt 130 banor finns i Sverige

* Sex bilar startar i varje heat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!