På de tolv matcherna i grundserien av Hockeytrean vann Guts elva stycken. Ett facit man inte skojar bort. Målskillnaden är majestätiska 98–28.

– Vi vann ju premiären med 18–0 mot Finspång och trodde väl att det bara var att åka till Motala i andra omgången och hämta segern (förlust med 2–3). Men därefter steppade vi upp, säger Björn Olsson.

– Vi hade som delmål att komma topp två i serien och nå Alltrean. Det fixade vi. Som helhet är vi absolut nöjda. Det känns ändå som att vi har gått lite på sparlåga, det finns mer att hämta, säger Olsson som laddade upp batterierna med en semester på Tenerifa inför Alltrean.

Det finns många faktorer som har samverkat, vilket har lett till framgångarna.

– Många spelare i truppen är bra utbildade. Vi har även flera spelare som har spelat ihop tidigare och känner varandra. Alla har kul ihop och det gör det lättare för alla att hitta motivation att träna två, tre dagar i veckan, säger Björn Olsson.

– Vi har även haft ett power play på 51 procent. Det är brutalt bra. Vi slår till och med Vita Hästen på fingrarna med det.

Björn Olsson understryker att Guts är en stark lagmaskin. Men på frågan om han vill lyfta fram några individuella spelare säger han följande:

– Förstafemman är stark med Jonatan Arildsson, Gabriel Labbé, Filip Stensson, Sebastian Norén och Antoine Leblanc. Sedan måste jag hylla Isac Levander och Filip Mowitz som båda pendlar från Tranås fyra dagar i veckan och gör ett bra jobb, säger Olsson och lägger till:

– Vi har numera ett eget omklädningsrum. Det har betytt mycket att ha en fast punkt för laget att samlas i. Tidigare har det varit en cirkus, vi har fått vara här och där och ibland väntat nån timme på ett omklädningsrum.

Det där är historia. Nu råder total harmoni i IK Guts. I Alltrean gäller det att vara topp fyra för att nå kvalserien till Hockeytvåan. Femma och sexan får kvala dit, medan de två sämst placerade lagen kan packa ihop trunken för säsongen.

– Det vi har gjort fram till nu är viktigt så klart. Men det är nu säsongen börjar på allvar för oss, säger Björn Olsson.

– Inför säsongen sa vi att målet var att nå kvalserien. Så det är nästa delmål för oss. Någon tydlig vision om att gå upp redan nu finns inte, men spelarna vill ju det och när vi ändå har chansen så ska vi definitivt gå för det, säger Björn Olsson.

– Det vore kul och bra för hockeyn i regionen med ett till lag i tvåan. Vi skulle kunna få hem spelare med Hästen som moderklubb att börja spela med oss. Vi kan vara en trappa till högre nivåer. Som det är just nu är steget från Vita Hästens juniorlag till A-lag alldeles för stort, säger Björn.

Inför Alltrean presenterar Guts nyförvärv. Målvakten Philip Lundh plockas in från Finspång.

– Att värva målvakten från laget som släppt in överlägset flest mål i serien kan tyckas märkligt. Men Philip är dukig, utan honom hade Finspång släppt in tre gånger så många mål. Den målvaktsbesättningen vi har nu blir svår att bräcka för alla de andra lagen i Hockeytrean, säger Björn Olsson.

Christian Andersson-Gran, gjorde förra säsongen 69 poäng på 44 matcher i Hockeytvåan för Mjölby, har också anslutit.

Olsson berättar också att ytterligare nytillskott är på ingång.

– De kommer att spetsa till laget ännu mer, avslutar han.