– Just nu är ärendet pausat där för att om möjligt få till en förlikning utan domstolens inblandning, säger Marie-Anne Lindhardt, jurist på MAQS Advokatbyrå i Göteborg, som driver ärendet för ÅFF:s räkning.
Det var i måndags som ÅFF-bomben briserade. Delvis på grund av en miljonbot för anfallaren John Owoeri tvingas allsvenska klubben varsla mellan fem och tio personer om uppsägning.
ÅFF har sedan i höstas känt till bötesbeloppet på 1,3 miljoner kronor från internationella fotbollsförbundetFifa och ordföranden Anette Hörström-Johansson ser inte någon annan utväg än att tvingas ta fram stora plånboken:
– Domen är gällande och vi kan inte göra någonting åt det här. Inom kort får vi ta det betalningsansvaret.
ÅFF-styrelsen har dock inte helt gett upp hoppet om en förlikning och även Marie-Anne Lindhardt tror att det fortfarande finns en chans att nå en överenskommelse med Ismaily.
Hon säger till Corren:
– Vi har fått dispens från CAS att tillfälligt pausa ärendet. Diskussioner pågår för fullt med inblandade parter. Var vi till slut landar vet vi inte.
Hur långt har ni kommit?
– Av respekt för övriga parter varken kan eller vill jag gå in på det.
Är du förhoppningsfull?
– Ja, det tycker jag.
Finns det någon tidsram?
– Vi pratar inte om månader. Det finns ingen part som tjänar på att processa, så jag tror inte att det kommer att dras i långbänk.
Lindhardt bekräftar uppgifterna att klubben är solidariskt betalningsansvarig med spelaren. Däremot kan hon inte kommentera Fifas argumentation då förbundet ställt sig på Ismailys sida.
– Det finns vissa regler för hur ett spelaravtal får hävas och Fifa anser inte John Owoeri gjort det på rätt sätt. Men jag har inte varit med i den diskussionen, säger hon.
Fifa har i grunden inget med spelarövergångar att göra, men blev inblandat när Owoeri först stämde Ismaily och klubben i sin tur sedan stämde spelaren för kontraktsbrott. Kommer inte parterna överens träder skiljenämnden CAS – som är idrottens högsta internationella organ för överklagan och rättelseyrkan – in i handlingen. Beslutet där kan inte överklagas. Domstolen löser enligt uppgift cirka 300 ärenden varje år.