Inför kvartsfinalmötet i lag-VM i bordtennis mellan Nordkorea och Sydkorea hälsade spelarna på varandra och funktionärerna som brukligt inom pingisvärlden. Någon match blev det dock inte i Halmstad arena – i stället kom beskedet att länderna, som varit åtskilda sedan andra världskriget, bildar ett gemensamt lag och går direkt vidare till semifinal mot Japan.

Det här är helt otroligt, men nu är vi enat som ett lag, säger den sydkoreanska spelaren Suh Hyo-won efter matchen som aldrig blev av.

"Tecken på en återförening"

Det historiska ögonblicket uppstod mer eller mindre av en slump.

Under en mottagning i går (onsdag) visade länderna tecken på en återförening och det var då diskussionerna tog fart, säger Thomas Weikert, president på Internationella bordtennisförbundet (ITTF) på en presskonferens.

Alla kvarvarande lag i turneringen tillfrågades utan att några protester uppstod.

Alla gick med på det, vilket också är ett fantastiskt tecken på återförening och i slutändan för fred i världen, säger Thomas Weickert.

Senaste gången som ett gemensamt koreanskt lag spelade i bordtennis-VM var 1991 i Japan. Då besegrade damlaget den regerande världsmästaren Kina och tog guld. Då var Ryu Seung-min, som 2004 vann OS-guld i Aten, nio år gammal.

Det är ingen skillnad nu mot då. Vi har skapat ett gemensamt lag och fredsbudskapet till världen genom bordtennisen är det som är viktigast säger Ryu Seung-min, som nu är vice ordförande i Sydkoreanska bordtennisförbundet och medlem av Internationella olympiska kommittén (IOK).

TT: Tror du att ett gemensamt bordtennislag kan bidra till fred mellan era båda länder?

Ja, självklart. Under OS visade vi en stark signal för fred när Nordkorea och Sydkorea marscherade in tillsammans och hade ett gemensamt lag i damernas ishockeyturnering. Sedan dess har relationerna mellan Syd- och Nordkorea utvecklats mot fred och jag tror att det är väldigt viktigt inom sportvärlden att vi är tillsammans i ett lag. Vårt motto är också solidaritet genom bordtennis, säger Ryu Seung-min på presskonferensen.

"Större än reglerna"

TT: Fanns det diskussioner innan mästerskapet om att bilda ett lag?

Nej, vi förväntade oss inte det. Jag kan fortfarande inte tro att det har hänt.

Beslutet om att låta två länder bilda ett gemensamt lag under ett brinnande mästerskap får dock även kritik. Respekterar inte ITTF rådande reglemente?

Ja, vi respekterar reglerna. Ja, vi ändrade reglerna. Och ja, det här är större än reglerna. Det här är en signal om fred, säger ITTF-presidenten Thomas Weikert.