– Det är stort. Det är inte ofta någon från oss är med där, berättar ledaren för föreningens tävlingsgrupp, Bitte Björk.
De unga tjejerna som tagit sig till rikskvalet genom att prestera bra på tävlingar är Ida Hallberg och Hedwig Swanström. Bakom framgånarna ligger – utan konstigheter – träning.
– Man måste såklart ha en fallenhet för det men i grund och botten är det deras medvetenhet som ligger bakom, menar Björk.
Rikskvalet hålls i Eskilstuna kommande helg och de många (någonstans mellan 60–100, enligt Björk) tävlande gör upp i fyra individuella grenar: hopp, barr, bom och fristående. I varje gren kan man få ihop fem poäng. Samlar man ihop över nio poäng totalt på de fyra grenarna går man vidare till nästa svårighetssteg.
– I rikskvalet gör man upp i steg fem och sex. I en vanlig tävling tävlar man i steg ett till fyra, då pratar vi svårighet, säger Bitte Björk.
Och fortsätter:
– Det är vanlig tävling på förmiddagen och rikskvalet på eftermiddagen, så även de som inte kvalar får en tävlingsdag.
Det är fullt drag i gymnastiksalen vid Almvik skola. Västerviks Gymnastikförening har valt att förlägga sin verksamhet dit då man kan ha sina redskap framme mellan passen.
– Vi har full fart hela veckorna och har träningar varje dag utom lördagar. Vi har barn ända nere i tre, fyra-årsåldern.
Bitte Björk har varit med i gymnastiksvängen länge och känner igen en talang när hon ser en.
– Vi försöker lyfta upp den som är tillräckligt bra, oavsett ålder egentligen. Men det är valfritt och det händer att någon tackar nej. Vi anpassar grupperna så man får träna med dem som är på samma nivå.
Uppladdningen för rikskvalet var framgångsrikt. Under två helger i slutet av mars var man dels i Norrköping och dels i Linköping med tävlingsgruppen. Hedwig Svanström imponerade i Norrköping och blev trea i barr-grenen. I Linköping helgen efter var det Västerviks Gymnastikförenings representanter överst på pallen i alla fyra stegen. Asta Blomqvist vann steg ett, Elsa Kuggvik steg två, Elsa Davidsson steg tre och Ida Hallberg steg fyra.
– Jättekul. Det är en härlig gemenskap i gruppen, de spenderar så mycket tid ihop och trots att de tränar och kämpar så har de roligt tillsammans.