Det smäller högt i dojon i Sporthallen när kampsportarna kastar ner varandra i mattan.

De fyra som har stegat upp i bältesgraderna och är redo för större utmaningar är Emma Andersson, grönt bälte, i 57-kilosklassen, Adrian Pettersson, grönt bälte, i 66-kilosklassen, John Adolfsson, grönt bälte, i 73-kilosklassen och Joakim Swärd, orange bälte, i 90-kilosklassen.

– De var på träningsläger i somras där landslaget var med. De har utvecklats ordentligt och till och med jag själv får ordentlig sparring från dem på träningarna. Vi satsar på SM i vår, berättar Jonas Söderblom som har svart bälte och tränar adepterna tillsammans med Sebastian Hellman, som har brunt bälte.

Artikelbild

| Adrian Pettersson kastar Joakim Swärd över sig.

Närmast väntar Södra Open i Stockholm på lördag, en tävling med över 500 deltagare från hela Norden.

– Där kommer jag och Sebastian att coacha och alla kommer att ha en utländsk deltagare i sin viktklass så att de får känna på lite annorlunda judo.

Vad har de för chanser?

– Jag hade aldrig skickat dit dem om jag inte tror att de har där att göra. Jag tror på medalj hos alla fyra. Då det är pooler delas fyra medaljer ut i varje viktklass; ett guld, ett silver och två brons, förklarar Söderblom.

Artikelbild

| Emma Andersson drar John Adolfsson.

För Emma Andersson väntar två kategorier. Förutom hennes egen 57-kilosklass ställer hon även upp i öppna damer, vilket innebär att hon kan få möta deltagare från 48 kilo upp till 78.

– Jag hoppas att jag får möta en som väger 78, säger hon med ett leende.

Artikelbild

| Sebastian Hellman (vit) och Jonas Söderblom instruerar sina adepter på uppvärmningen.

– Emma har styrketränat mycket och är beredd att mäta sin styrka. Det ska bli häftigt att se, menar Jonas.

För Söderblom och Hellman väntar första tävlingen i februari när de åker på Danish Open.

Artikelbild

| Emma Andersson kastar John Adolfsson i mattan.

– Äntligen är vi skadefria så det är riktigt roligt att vara tillbaka. Nu lägger jag i sista växeln innan jag blir för gammal, säger 27-årige Söderblom och skrattar.

Senare på våren är tanken att de allihopa ska tävla i både individuella SM och lag-SM.

Artikelbild

| Joakim Swärd drar Adrian Pettersson.

– Det är samma sak där, man åker inte dit om man inte har där att göra. Det ska bli kul att kunna åka med en trupp från Västervik, det var inte igår.

Innan dess är det förberedelser som gäller. Förutom fyra judopass i veckan har de även fys, vilket innebär träning varje dag.

Artikelbild

| Sebastian Hellman och Jonas Söderblom är både tränare och utövare.

– Vi kör en ganska varierad träning, men ibland tar vi så klart vilodagar. Det är viktigt att lyssna på kroppen, säger Jonas Söderblom innan han fortsätter att vräka ner sin sparringpartner Sebastian Hellman i mattan.