Ett bevis på att Eetu har stor del i Gamlebylagets framgångsrika säsong är att han vinner VT:s Koggliga.

– Det känns bra att vinna, även om jag inte har haft koll på hela grejen. Det handlar inte bara om mig, utan om hela laget spelar bra så blir det enklare för mig.

Vad säger du om din säsong?
Artikelbild

| Eetu Sviili har svarat för många avgörande räddningar för Tjust Bandy under sin första säsong i klubben.

– Det tog ett tag att anpassa sig till spelsättet, så början av säsongen kunde ha varit bättre. Det gick bättre och bättre ju längre säsongen led.

Vad har varit den största skillnaden mellan svensk och finsk bandy?

– Mellan division 1 och finska ligan var det inte så stor skillnad som jag trodde att det skulle vara. När vi spelade mot Katrineholm och Nitro/Nora i kvalet märktes det att de kontrollerade bollen mera.

I Finland är det en mera öppen bandy, mer fram och tillbaka, jämfört med i Sverige där lagen kontrollerar bollen mera. Det är ett intensivare spel i Sverige enligt Eetu.

Hur har samarbetet fungerat med backlinjen?

– I Finland använder de flesta samma sätt att spela försvar och jag försökte lära laget hur jag har lärt mig försvarsspel. Det var en utmaning att lära sig, men det har gått bättre och bättre under säsongen. Även om det tog ett tag, men när jag lärde mig hur David Walfredsson spelade så fungerade det bra.

Eetu har lärt sig en del svenska under tiden i Gamleby och kunde därmed styra sina spelare på svenska under matcherna.

Någon speciell match eller räddning under säsongen som du kommer ihåg?

– Det var hemma mot Skirö när jag gjord en benparad. Jag försöker inte titta bakåt, utan jag ser framåt emot nästa räddning. Det är sällan jag är helt nöjd för det kan alltid bli bättre. Det viktigaste dock är att det blir två poäng till laget.

Vad har du utvecklat under säsongen?

– Jag har blivit stabilare. Jag har fått spela de flesta matcherna och det gör att det är lättare att bibelhålla formen. I Finland spelar vi för det mesta varannan match.

Även om det inte blev något avancemang till allsvenskan för Tjust Bandy så var kvalspelet en nyttig erfarenhet för de flesta spelarna i laget enligt Eetu.

– Det handlar mycket om små marginaler där en situation kan bli väldigt avgörande. Vi kommer vara mera förberedda om det blir kval nästa säsong.

När nästa säsong kommer på tal och om Eetu blir kvar i Gamleby och Tjust Bandy blir han ganska fåordig.

– Jag har pratat med klubben och det är en möjlighet att jag blir kvar, men klubben kommer berätta när det finns något att berätta, säger Eetu Sviili.