Räkna med stor dramatik på lördagseftermiddagen när sista omgångarna i de olika kvalgrupperna ska spelas.

IFK har ett ypperligt läge att säkra en plats i division 4 till nästa år eftersom laget leder sin kvalgrupp med en poäng före Bäckseda och Sommen.

På Bökensveds konstgräs väntar Sommen för IFK.

– Det ska bli fantatiskt kul att få spela en helt avgörande match. Tänk att man spelar en hel säsong och så ska allt avgöras i den sista matchen, säger IFK:s lagkapten Stefan Johansson.

– Kvalgruppen är helt öppen. Det kan räcka med oavgjort för oss eftersom vi har det bästa utgångsläget. Vi går dock för vinst.

IFK vinner gruppen om det blir oavgjort mot Sommen samtidigt som Bäckseda inte vinner mot Anneberg. En vinst mot Sommen innebär att IFK vinner kvalgruppen.

– Jag vet ingenting om Sommen, men vi får fokusera på vårt spel.

– Spelar vi som vi gjorde mot Bäckseda så har vi en bra chans. Vi kom runt på kanterna som gjorde att vi skapade chanser. Dessutom var vi kompakta bakåt. Vi blev aldrig nervösa även om vi missade flera klara målchanser, utdelningen kom till slut.

Vad är förklaringen till IFK:s lyckade säsong?

– Vi har fått in flera karaktärer i laget där Kliton Bakiu har gjort målen och Ayman Hadrous är en bra bollhållare. Jag är en bra pådrivare. Sedan har vi en bra blandning av ungt och gammalt. Vi har en härlig känsla i truppen både på och utanför planen.

Efter några säsonger där Stefan mest har mestadels spelat B-lagsmatcher i Västerviks FF valde han att gå till IFK inför den här säsongen. Ett beslut han inte ångrar en sekund.

– Jag hade en bra dialog med IFK som gjorde att jag fick tillbaka suget. Jag är kanske inte den snabbaste spelaren på planen längre, men jag kan bidra med min rutin.

De som har sett IFK spela under säsongen och har troligen hört också Stefans röst under matcherna. För det är inte många sekunder som han är tyst under en match.

– Många motståndare tycker att jag mest gnäller, men jag försöker pusha mina lagkompisar och vara positiv. Och visst händer det att jag gnäller.

Förhoppningen är alltså Västervik har två lag i division 4 på lördag eftermiddag?

– Ja, det vore en häftig känsla. Jag ser verkligen fram emot att få spela derbyn mot VFF eftersom det är min moderklubb och har spelat där större delen av min karriär frånsett några år i Gunnebo.

Det kan räcka med att komma tvåa i kvalgruppen för att få spela i division 4 nästa år, men det avgörs på hur många småländska lag som tar steget upp i division 3 jämfört hur många småländska lag som åker ut division 3.