170 löpare deltog i fjol. I år översteg antalet 200 i de tre olika loppen; åtta kilometer, 15 kilometer och juniorloppet för barn.

Tjust Trail Run har stor potential att rota sig och bli en tävling att räkna med i många år framöver. Det är en tävling för vanliga motionärer, elitmotionärer – och allt däremellan.

Bansträckningen hade gjorts om en del till årets upplaga. Men när det gällde segraren i herrarnas lopp över 15 kilometer var det inga nyheter.

Artikelbild

David Kasselstrand, Gamleby OK, var i en klass för sig. Kasselstrand avverkade sträckan på den delikata tiden 1:00:52. Med det hade han nästan fem minuter ner till tvåan, Pontus Brander från Tjalve IF.

Kasselstrand rådde dock inte på sin tid från i fjol som löd 58:34.

– Banan var tuffare i år. Det var mer stigar och knixigt. Känslan är att jag gjorde en lika bra prestation som i fjol, jag är nöjd, säger David.

Kasselstrand tog täten redan de första meterna i loppet – och drygade sedan ut ledningen sakta men säkert.

Artikelbild

– Jag var ganska förberedd på det. Det var bara att köra mitt eget race, säger han.

När David korsade mållinjen gjorde han det med blod över ena benet.

Artikelbild

– Jag halkade till och skrapade upp lite grann mot en sten. Det var inga problem att fortsätta, även om jag blev frustrerad, säger Kasselstrand.

Damernas 15-kilometerslopp blev en klart jämnare historia. På slutet kunde Gunilla Dehlin, Hultsfred, göra det avgörande rycket och vinna på tiden 1:29:11. Tvåa blev Sofia Alfredsson från Kalmar, sju sekunder bakom. På tredje plats återfanns hemmalöparen Maria Kristiansson som fick tiden 1:29:35.

Artikelbild

– Jag är jättenöjd. Jag hade inte väntat mig att vinna. Målet var att få till en tid under 1:30, sedan hade jag ingen aning om hur långt det skulle räcka, säger Gunilla Dehlin.

När hon väl hade kopplat greppet, i samband med en knixig stigning, släppte hon det inte.

Artikelbild

– Då var det bara fullt fokus framåt. Jag kollade inte bakåt förrän på upploppet. Då såg jag att tvåan inte var så långt ifrån, så jag fick ta i lite extra på slutet, säger Gunilla och ler.

I åttakilometersbataljerna var det inget snack om saken. Otmane Nait Hannoy, Klubblösa IF, var i en klass för sig och vann på 32:46. Här kom klubbkamraten Christophe Zaninotti tvåa, slagen med en minut och 14 sekunder.

Artikelbild

En tanke som slog mig: en duell mellan Kasselstrand och Hannoy på samma distans hade varit läckert.

Damernas dito sprangs hem av Hässelbys Emelie Rickardsson Brof som landade in tiden 37:46. Tjust Bike & Running Clubs Carolina Stalebrant blev tvåa på 41 blankt.

Artikelbild

Det bjöds på mängder av imponerande insatser i skogarna under dagen. Efteråt fick alla tappra löpare välförtjänt tilltugg i form av fika, kaffe, saft och bananer.

Frågan är om inte Pontus Brander, Tjalve IF, var allra tapprats. Som ni redan har läst kom han tvåa över 15 kilometer.

Artikelbild

Grejen är dock att han även sprang åtta kilometer, och där slutade tvåa.

– Från början skulle jag springa ena loppet ihop med min sambo. Hon kunde dock inte delta, men när jag ändå var anmäld på båda var det bara att köra. Men det var jobbigt, säger Pontus och ler.

Tio minuters vila fick han mellan målgång i åtta kilometer och start i 15.

– Det var bara att kissa och dricka lite sportdryck mellan där, säger Pontus.