A-lagsverksamheten i Västerviks IK har regelbundet gått minus när verksamhetsåret sammanfattats. För att täcka upp har man via så kallade koncernbidrag säkerställt att man ändå kunnat presentera en ekonomisk rapport som godkänts.
Under den säsong som alltjämt på papperet pågår, bokslut görs sista april, har man behövt ta lån från privatpersoner för att kunna upprätthålla en likviditet som krävts för att hålla verksamheten flytande. Detta har gjorts via lån till föreningen, pengar som sedan flyttats inom koncernen till A-lagets bolag.
VT-sporten har varit i kontakt med Urban Widén, ordförande i VIK när dessa transaktioner gjordes. Via mejl ställdes ett par frågor.
När dessa lån togs placerades pengarna i föreningen snarare än direkt i A-lagets aktiebolag, dit de istället lånades ut från föreningen. Varför valde ni att göra på det sättet?
– Det här är frågor du skulle kunna ställa till vem som helst. VIK förening är ju ett så kallat koncernbolag. När det skall göras kapitaltillskott görs det oftast, i alla bolag genom moderbolaget. Sedan kan det göras koncernbidrag mellan moderbolaget och dotterbolagen.
Såväl Widén som kassören Robert Schwartz hoppade av sina uppdrag i VIK-styrelsen i vintras, det skedde i slutet av januari.
Hur ser det ut med ansvarsfrågan, riskerar ni, trots att ni lämnat styrelsen, hållas personligt ansvariga ifall läget skulle bli sådant?
– Det är inget vi har någon uppfattning om i dagsläget, svarar Widén.
För att bli personligt ansvarig måste det finnas en motpart, till exempel en fordringsägare eller föreningens medlemmar, som kräver pengarna tillbaka.
Petra Axelsson var klubbchef i VIK under hösten. Hon entledigades och lämnade sin tjänst i slutet av oktober. Hon menar att inga privatlån togs under hennes tid som klubbchef.
– Jag vet att vi hade ett privatlån från flera år tidigare som vi betalade av på i den mån vi kunde, men fram till det att jag lämnade klubben skrevs inga nya privatlåneavtal, i alla fall inte som jag vet om, säger hon.