– Det var med AIK som jag för först gången spelade med damjuniorer och A-lag. Jag var ganska ung och fick spela och träna med de som var väldigt bra. Jag fick träna hårt en hel sommar för att ta en plats, och kände mig väldigt liten. Men det var samtidigt en bra klubb för att lära sig tävla i varje situation, säger Matilda Af Bjur.

Till slut bar flyttlasset av till Linköping för en fortsatt satsning på hockeyn.

– Jag hade sökt till alla hockeygymnasium i Sverige och det var det året som LHC skulle starta upp hockeygymnasiet för tjejer. Då åkte jag hit och pratade med Peter Frantz, som var huvudtränare för A-laget då. Jag kände mig mest bekväm här och det blev ett naturligt val. Jag ångrar det absolut inte, säger AF Bjur.

Hon ser positivt på säsongsstarten med LHC och den nygamla tränaren Madeleine Östling.

– Våra chanser är goda och det har känts väldigt bra. Såklart har vi haft några matcher där vi spelat lite sämre. Men vi har stora chanser att ta SM-guld om vi spelar som vi ska, säger Af Bjur och fortsätter:

– Jag har haft Madeleine (Östling) innan med U18-landslaget. Jag tycker hon har ett bra sätt att leda träningarna och hon ser alla. Det är kul då hon även har en ganska annorlunda tränarstil. Samtidigt är det väldigt kul att ha en damtränare också, hon förstår förutsättningarna på ett annat sätt.

Efter sina framgångar med U18-landslaget har Af Bjur även siktet inställt på damkronorna.

– Mellan U18 och damkronorna är det ett stort steg och det är många som faller där. Men jag kommer absolut kämpa så mycket jag kan. Nästa år är det Ylva Martinsen som tar över som förbundskapt efter Leif Boork. Det är en ny chans för mig. Jag är villig att träna och kämpa hårt för att ta mig dit. Jag tror att hon vet hur mycket jag satsar och jag tror att jag kommer finnas med i hennes tankar eftersom hon sett mig i U18-landslaget. Samtidigt är det hur jag presterar nu och i framtiden som avgör om jag platsar i damkronorna och inte hur jag spelade i U18.

Men innan dess väntar en SDHL-match mot hennes tidigare klubb AIK.

– Det gäller att vi spelar som vi ska. AIK har haft en del otur och ligger lite längre ner i tabellen. Men det gäller att vi tänker att det är som vilken match som helst. Vi ska få in våra rutiner så mycket som möjligt och få till många skott på mål.