– Att SHL har den oinskränkta makten att helt decimera eller reducera vår trupp bara någon vecka innan vi börjar isträningen. Kan det verkligen vara möjligt 2018? Det finns inte en chans att det ska kunna vara så. Det känns helt otidsenligt, säger Pernhem till Sportbladet.

I avtalet mellan allsvenskan och SHL framgår det att fram till den 19:e juli kan en spelare i hockeyallsvenskan bryta sitt avtal för spel i SHL. Någonting som Dan Pettersson valde att göra för att gå över till LHC.

– Utan att gå in på för mycket detaljer är avtalet likt ett NHL-avtal. Tidigare har de allsvenska spelarna haft individuellt anpassade SHL-klausuler. Men sedan bestämde vi tillsammans med allsvenskan att spelarna kan gå till SHL inom en viss period. Då får den allsvenska klubben betalt för det, ersättningen sker även om spelaren har ett utgående avtal med den allsvenska klubben. Det här avtalet fanns även förra säsongen, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Artikelbild

Men nu spelade ju Dan Pettersson i VIK förra säsongen och skrev på för Södertälje, men har inte spelat en match där än. Är det VIK som får pengarna då?

– Det styr allsvenskan internt så det får du fråga dem. Ibland värvar man spelare mellan SHL-klubbar och sedan drar de till NHL innan de börjat spela för den nya SHL-klubben. Det är alltså samma sak där. Vi ger allsvenskan ett utbildningsbidrag centralt och sedan får de fördela det själva, säger Hemlin.

Datumen är anpassade efter NHL och det är därför den 19:e juli är satt som sista transferdag.

– SHL-spelarna som draftas samma år kan i normala fall lämna för NHL senast den 15:e juli. Det gör att SHL-klubbarna har ett par dagar på sig att kunna fylla trupperna. Dessutom har 15 juli varit ett slutdatum för freeagent-marknaden. Det är alltså på samma sätt för de allsvenska klubbarna mot SHL som det är för SHL-klubbarna mot NHL. Det är ingenting nytt, säger Hemlin.