Dels är det såklart en maktdemonstration från VFF:s sida. Den faktorn bör inte väga tyngst när de stakar ut vägen för framtiden men känslan är att när läget dök upp att försvaga IFK blev man för giriga och slog till. Sedan kanske det visar sig att tränarvalet blir jackpot och då får jag snällt göra en pudel. Men jag har mina dubier kring detta. VFF är en förhållandevis stor förening och att leda representationslaget med allt vad det innebär är, trots division fyra-nivån, ett slitsamt uppdrag. Att ha en oerfaren ledare där kan kosta mer än det smakar att knäppa IFK på näsan.

Nu får vi se vad det landar i men jag tror inte sista ordet är sagt i den här historien. Antingen ändras konstellationen och en mer erfaren person tas in som bollplank eller så ändrar sig någon av de berörda. Det florerar en hel del rykten om fortsatta övergångar mellan klubbarna och det kommer nog vara rejält laddat när vi väl ska skicka kulan i luften för 2019.

Ur ett perspektiv är det såklart kittlande då det piskar upp rivaliteten som finns emellan klubbarna när de turas om att spänna musklerna. Det finns också ett annat sätt att se på det – att det i det långa perspektivet bidrar till försämrade förutsättningar för någon av klubbarna att ta det berömda nästa steget. Västervik är en någorlunda stor kommun och att vi inte har en enda klubb i det nationella seriesystemet är utan tvekan underkänt. Det finns givetvis andra faktorer i det såsom bristande träningsmöjligheter och uteblivna satsningar på idrotten från politikerhåll men varje tänkande individ kan ju räkna ut att så länge klubbarna håller på att skjuta varandra i sank kommer avståndet till division tre bara att öka. För visst fasen är det möjligt. På onsdag är det en historisk sportdag i Oskarshamn: hockeyklubben IK (med 20+ raka säsonger i näst högsta serien) tar emot Leksand hemma samtidigt som fotbollsföreningen AIK kvalar upp till Superettan. I Oskarshamn! Det skiljer alltså tre divisioner mellan Västerviks bästa fotbollsklubb och Oskarshamns dito. Där är det i alla fall ingen diskussion om vilka som är storebror.