Tjustdamerna har haft en tung inledning på höstsäsongen och fallit från toppen till en stabil mittenposition.

Västervik har harvat i botten hela säsongen och var inför derbymatchen bara en poäng före Tranås/Torpa på jumboplatsen, som betyder degradering till division 4.

Därför var det inget snack om att Västervik Damfotboll hade med mest att spela om, mest att vinna – men även mest att förlora.

Artikelbild

| Båda lagen hotade framåt.

– Visst var det så. Överlag kändes det ovanligt nervöst och något skönspel var det inte. Varken från vår eller Tjusts sida, sa Västervikstränaren Oscar Klein.

Matchinledningen dominerades dock helt av gästerna från Västervik och Mia Larssons tidiga ledningsmål, på en billig retur av annars duktiga Tjustmålvakten Nora Massi, kändes om inte annat rättvist.

– Egentligen var nog båda lagen ungefär lika dåliga idag. Men i början kändes vi ändå lite vassare, fortsatte Klein.

Efter målet stod Västervik fortsatt upp hyfsat när Mia Larsson och Wilma Edström hotade i djupled gång på gång.

Artikelbild

| Mia Larsson var ständigt på språng.

Skillnaden på sju poäng i tabellen märktes inte till en början, men ju längre matchen gick åt sig Tjust in i matchen mer och mer. Detta trots att Jennifer Ilhammar, som gjorde hattrick i vårens derby, fick en rejäl smäll i mitten av halvleken och tillfälligt tvingades linka av.

Något överraskande var det med skyttedrottningen vid sidan om planen som kvitteringen kom. För med bara ett par minuter kvar till halvtidsvilan hittade Elsa Wedel helt rätt när hon stötte in bollen i mål.

Artikelbild

| Oscar Klein var missnöjd med spelet.

– Jag kommer knappt ihåg målet. Men det var skönt att kliva fram och få in kvitteringen innan paus, sa Wedel, som gjorde sin årsdebut i Tjusttröjan.

I den andra halvleken var det mycket ställningskrig och bortsett en jätteräddning från Västerviks Ellinor Johansson på Karolin Axelssons närskott lyste chanserna med sin frånvaro.

Tills dess att Elsa Wedel av alla återigen klev fram med bara några minuter kvar att spela. Hennes mål med knäet betydde 2–1 och årets andra derbyseger.

– Hur kul som helst. Jag pluggar egentligen i Linköping och bor bara här lite över sommaren. Så det här var min första match och troligen min sista, skrattade hon.

Spelar du i något lag hemma?

– Nej, faktiskt inte. Det var ett par år sedan jag spelade... så det här kommer jag verkligen minnas, avslutar en minst sagt oväntad derbyhjälte.