En motocrosscykel har funnits i Joakim Svenssons ägo sedan barnsben. Men det hade aldrig varit tal om något seriöst, utan var mest en trevlig aktivitet när tid och lust fanns.
För två år sedan ändrades det där – och resan påbörjades dit han befinner sig i dag.
– Jag köpte en ny cykel och nya skydd och allt som allt landade kostnaden på upp emot 100 000 kronor. Om jag ska lägga ut så mycket pengar, så vill jag testa hur långt jag kan nå. Jag bestämde mig för att satsa mer och ge det en ärlig chans, säger Joakim Svensson.
2013 blev ett bra år då han byggde upp tävlingsvana. Året efter skulle bli ännu bättre. Joakim Svensson lade då beslag på totalsegern i breddklassen i MX Outlet Cup, och gick upp från division 4 till division 3 med sitt serielag.
– Att jag vann cupen var en enorm sporre som gjorde mig ännu mer peppad att ta nästa steg. Det skiljde bara tre poäng mellan mig och tvåan. Jag visste inte om jag hade vunnit när tävlingen var slut, utan det blev en halvtimmes väntan som var jobbig. Men det var riktigt skönt när jag fick reda på att jag hade vunnit, säger Joakim Svensson.
All träning hade gett utdelning. Det blev totalt 110 timmar på cykeln det året, plus styrke- och konditionsträningen som krävs för att kunna leverera på tävlingarna.
– Ryggen och axeln tar mest stryk för min del. Det är två muskelgrupper jag ska träna upp extra mycket i vinter inför nästa säsong. Att ha bra flås betyder också mycket. Jag brukar ligga på runt 170 i puls under ett heat, som mest har jag haft 177. Såna siffror kommer jag aldrig i närheten av genom exempelvis löpning, säger Joakim Svensson.
Att Joakim har bra kondition bevisade han med all tydlighet i sommarens upplaga av Karhu Run. Han avverkade de 6,2 kilometerna på den delikata tiden 24:15. Det tål att jämföras med undertecknad som var helnöjd med att få 28:16.
Årets säsong börjar lida mot sitt slut. I seriekörningen har Joakims lag klarat sig bra som nykomling i division 3. Faktum är att de inför avslutningen har en god chans att komma topp två i serien vilket skulle innebära uppflyttning till division 2.
Det är ändå körningen i Sverigecupen som har varit Joakims primära målsättning den här säsongen. Joakim tog inför året seniorlicens, tidigare hade han haft breddlicens.
Ni förstår: han har klivit upp på högre nivåer, vilket också Sverigecupen är där Svensson har genomfört sin allra första säsong. Sverigecupen är precis under SM i rangordning och konkurrensen är benhård.
– Om jag inte håller innerbanan och bra fart in i en sväng blir jag omåkt och utkörd av banan direkt. Det är många unga åkare med som kör riktigt aggressivt, säger Joakim.
– Jag har även tvingats förbättra mina hopp. För om man inte hoppar bra i Sverigecupen, då blir man i stort sett påkörd bakifrån. Det var tufft i början, men ju fler tävlingar jag har åkt, desto bättre har det känts.
Hur har du haft det på skadefronten genom åren?
– Det har blivit brutna handleder, fingrar och fotleder, men totalt sett har jag haft en hyfsad tur. I år har jag inte alls haft några allvarliga skador, jag tror det beror mycket på att jag är i så bra form helhetsmässigt. Det är ändå lite roligt det där med adrenalinet. Ibland kan det dröja tre-fyra timmar efter en krasch innan man känner av smärtan. Jag brukar säga att det oftast är bättre ju tidigare man får ont.
En tävlingshelg, hur brukar en sådan se ut för dig?
– Jag åker på fredagseftermiddagen, kommer till banan och går ett varv för att känna in den. Senare sover jag i min skåpbil och går upp på morgonen och värmer upp med att jogga runt banan. Därefter är det bara att ladda för de två heaten, och mellan dem gäller att fixa allt så att cykeln är i toppskick. Det händer att jag tävlar både lördag och söndag, så jag brukar komma hem på söndag kväll. Då är jag riktigt sliten, och jag är inte piggast på jobbet på måndagsmorgonen. Det känns ibland som att jag har druckit sprit hela helgen.
Redan nu har Joakim avverkat 120 timmar på cykeln 2015, det är alltså tio timmar mer än på hela förra säsongen. Att nå långt inom motocross tar sin tid.
– När det inte är träning eller tävling är jag i garaget. Jag får offra väldigt mycket för det här som det sociala umgänget och den biten. Alla mina pengar går dessutom till motocrossgrejer, resor till tävlingar och mat. Det här året har jag lagt ut 200 000 kronor, säger Joakim.
– Ibland är det psykiskt nedbrytande, särskilt när det går lite motigt. Jag har funderat på vad jag håller på med ibland, men det är så pass roligt så jag tänker fortsätta, jag känner att jag utvecklas hela tiden. Jag har en treårsplan som jag ska fullfölja till att börja med.
Hur är målsättningen nästa år?
– Att etablera mig som en stabil förare i Sverigecupen och ta poäng i varje deltävling. Efter att den här säsongen är slut ska jag ta två-tre veckor helt fritt från motocrosscykeln. Men sedan är planen att jag ska ta två hela helger i Kristianstad under hela vintern för att träna cross utöver den andra träningen. Jag vill komma så bra förberedd som möjligt. Det vore kul att verkligen lyckas eftersom jag inte har några föräldrar eller släktingar som kört cross tidigare, jag är självlärd och har blivit ännu mer en tävlingsmänniska av det här. En dröm på sikt vore att kvala in till SM, men dit är det långt.