En titt i tabellen avslöjar att VIF har ett mycket tufft läge i damettan. Men det visste ni redan. Förlusten mot Onsala i lördags eftermiddag innebär att Vimmerby är sist i serien, då tidigare jumbon Sjömarken besegrade Valinge. Trots många förluster på kontot är läget allt annat än hopplöst för gulsvart. Det är bara sex pinnar till säker mark.

– De andra matcherna för bottenlagen har gått vår väg. Det är skönt, säger Jonas Karlsson.

Han var nöjd med prestationen mot Onsala.

– De vinner med alldeles för stora siffror. Både jag och deras tränare var överens om att matchen lika gärna hade kunnat sluta oavgjort. 3–0 var jätteorättvist.

Västkust-laget var dock snäppet bättre än VIF i den första halvleken, som slutade 1–0. Efter paus flyttade Vimmerby upp spelet och hade mer bollinnehav.

– Det mesta av spelet var förlagt till deras planhalva. Tyvärr har vi lite svårt för att skapa de där riktigt vassa lägena sista tredjedelen. Vi kommer till många inläggsituationer, men sedan tar det stopp.

Det avgörande rycket kom drygt tio minuter före slutsignalen. På kort tid kom både 2–0 och 3–0.

Vad tar ni med er till nästa match?

– Att vi hela tiden förbättrar vår defensiv. Tjejerna har verkligen tagit till sig det spelsätt vi vill spela i 4–1–4–1-systemet. Vi har en bättre tro på det här än vad vi hade i våras.

I nästa omgång väntar en ytterst viktig match, Sjömarken borta.

– Det är en match som vi kanske måste vinna.

Jonas Karlsson lyfte särskilt fram Andrea Lundgren och Mia Anspach för insatsen mot Onsala.