Till skillnad från de flesta har Leanderson laddat hemma i Sverige inför inomhus-SM och stundande EM i Glasgow.

– Jag har justerat ganska mycket. Är hemma, åker inte på läger längre utan stannar i Malmö. Sveriges bästa löparstad, mest snöfria dagar om året. När de andra åker till Sydafrika tränar jag på hemma, det funkar jättebra. Jag gillar det, säger vinnaren på 3000 meter på tiden 8.04,43, i den längsta SM-grenen inomhus.

Vinnaren såg minst besvärad ut vid målgången efter heaten som fördelade medaljerna.

Artikelbild

| Emil Millán de la Oliva tyckte formen var bra efter fyra veckor i Sydafrika.

– Nu efterhand kändes det ganska lätt. Det var en fyrahundring på 62 sekunder, något? Då kände jag att vad fasen, jag ska klara vilken fart som helst och körde på, sa Jonas som låg lugnt i rygg på Robel Fsiha, Spårvägen som länge låg i täten innan han kroknade.

– Det var ingen annan som hängde på. De har den kapaciteten. Sedan sackade de och jag kunde dra på en progressiv spurt.

Ganska likt förra året då jag vann. Med 300 kvar så kunde jag dra iväg.

Nu väntar EM och målsättningen är att ta sig till final.

Artikelbild

| IK Akeles, Alva Olsson satte personligt rekord men var inte helt nöjd med loppet trots det.

– Skulle jag repetera femma skulle jag bli ganska nöjd. Nu är det två veckor dit och jag kan kanske träna lite extra. Det som en lite av en comebacksäsong efter två sämre bansäsonger.

– Jag är bättre än jag var för två år sedan. Men samtidigt kanske de andra också är det. Man kan inte tänka, att bara för att jag har blivit bättre och kommit femma står de andra still. Men jag är hoppfull.

Artikelbild

| August Mollén och Ludvig Danielson fick slita hårt i B-heatet.

Till skillnad mot vinnaren hade åbykillen Emil Millán de la Oliva, tävlandes för Eskilstuna, varit fyra veckor i Sydafrika. Hans fjärde senior-SM passade inte hans taktiska upplägg. Niondeplatsen på 8.27,28 var ändå godkänt och nära personbästa.

– Jag är ganska nöjd, tog två stycken i spurten. Men det gick sakta de två första varven, sedan drog de på skitsnabbt. Hade jag haft ett jämnare tempo hade jag kanske kunnat öka bättre på slutet, sa 18-åringen.

Hemmalöparen från Tjalve och orienteraren August Mollén fick slita ont för sin fjärdeplats i B-heatet. 14:e totalt på 8.34,44. Ludvig Danielsson, Tjalve, blev 20:e man i startfältet med 8.57,72.

– Det är galet. Min förra tid på 8.39 borde varit på gränsen till ett A-heat. 8.34,44 som jag hade nu var personligt rekord, men det räckte inte, sa Mollén.

– Det gick jättebra de första två kilometerna, sedan vet man att det bara är att pressa den sista kilometern. Fruktansvärt. Det gäller att inte tänka alls faktiskt, sa Mollén som var nöjd med tempot i löpningen inför skogssäsongen.

– Extra kul att springa på hemmaplan, det var många som jublade när de sa mitt namn. Det är man inte direkt van vid.

På damernas 3000 meter var det landslagsorienteraren från Linköping, Alva Olsson IK Akele, som nådde längst med sin 14:e plats, 10.04,07.

– Jag "persade" i alla fall. Jag har kört inomhus-SM tidigare men hade lite högre ambitioner. Det kändes väldigt bra, men sista kilometern blev det tungt. Då började jag tappa tid, sa Alva som har VM i orientering i augusti som säsongens stora mål.

– Det här är mer ett kvitto på min fysiska form, sa Alva som var två i B-heatet på lördagen.

Lördagens snabbaste var finalerna på 60 meter. Henrik Larsson vann på 6,60 sekunder, vilket bara var 0,02 från det svenska inomhusrekordet. Det gör IF Götalöparen från Karlstad till nummer sex i Europa i år.

Irene Ekelund vann på 7,20 sekunder, hennes snabbaste lopp på fyra år. Irene som tog sitt första SM-guld inomhus i Stadium Arena för sex år sedan.