Därför vattnas inte planerna

Igår publicerade vi ett öppet brev från IFK Västervik, där man vädjade om att få vattna fotbollsplanerna på Örbäcken. Här ger Västervik Miljö och Energi sin syn på saken.

Foto: Ilkka Ranta

Örbäcken2016-07-27 11:00

I brevet, undertecknat av IFK Västerviks ordförande Christian Jansson, är grundbultarna att det inte går att bedriva fotboll på de "ospelbara" planerna och att ungdomarnas idrottande stagneras och motarbetas av bevattningsförbudet.

LÄS MER: "Vi får spela på cement med grässtrån"

Kaj Rothman, medarbetare på Västervik Miljö och Energi, vill inte bemöta just det brev som skickades ut från IFK Västervik under måndagen. Däremot vill han förklara och påvisa faktiska anledningar till varför det råder bevattningsförbud i delar av Västerviks kommun.

– För det första är det inte förbud i hela kommunen. Det är Västervik, Gunnebo, Verkebäck och Almvik som har sjön Hjorten som vattenkälla. Där råder det bevattningsförbud.

Vidare menar Rothman att samhällsfunktionaliteten måste gå före det idrottsliga i en sådan situation som vi nu befinner oss i.

– Idrotten är nyttig för samhället. Men i vår värld är det viktigare att 25 tusen människor och ett sjukhus som är beroende av vatten från Hjorten har tillgång till rent vatten.

Förra veckan sjönk vattennivån i Hjorten med tre centimeter och ligger i dagsläget på 19.18 meter över havet. Vattendomen, utfärdad av Länsstyrelsen, är att man får tömma Hjorten ner till 19 meter.

– Jag är inte säker, men jag antar att man då får ansöka om dispens för att fortsätta tömma sjön på vatten, fortsätter Rothman.

Kaj Rothman berättar att man nu pumpar in vatten från sjön Vångaren till Hjorten.

– Vångaren är ju inte outtömlig heller, även om vi inte är där ännu. En solig sommardag dunstar lika mycket vatten som vi pumpar in.

– Jag lider med de föreningar som drabbas av det här, men i vissa situationer, såsom denna, måste man prioritera helt enkelt. Sedan kan vi ju inte börja särbehandla just föreningar, för att då skulle ju "fru Svensson" börja vattna sin trädgård också.

– Vi har ju inte haft snövinter de två senaste vintrarna. Normalt sett stiger vattennivån under höst och vinterhalvåret, men så har det inte varit. Det är Hjorten som är det stora bekymret, avslutar Kaj Rothman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!