Diamantbollen instifades först 2013 och först ut att få ta emot priset var dåvarande Västerviks FF-spelaren Clara Adolfsson. VFF-spelare har vunnit tre av de fyra föregående året (Ebba Kymmer Ragnarsson smet emellan 2014) och nu, 2017, var första gången den hittade utanför tätorten. Vinnare av Diamantbollen 2017 är Ankarsrums IS Emma Wessman. När hon tog emot priset – till stort jubel – och fick den sedvanliga "hur känns det?"-frågan svarade hon: överraskande. Hon utvecklar:

– Jag tycker inte själv att jag har varit så bra. Jag vet att det finns mycket mer att hämta, det är nog därför jag blev lite överraskad. Men det känns såklart jättekul att få priset, det betyder att någon tycker att man gjort något bra.

Efter en sejour i Norge återvände hon inför säsongen till Ankarsrum, med hopp om att knipa en topp-placering i division tre. När serien summerades stod Ankarsrum på en sjätteplats, med 16 poäng upp till kvalplatsen.

– Det var tungt för oss, även om jag tycker att vi hängde med topplagen bra. Vi laddar om för nästa säsong, jag får försöka försvara utmärkelsen då.

På herrsidan var det också en förvånad mottagare. Guldbollen har delats ut sedan 1990, först ut att ta emot den var Matz Carhall, då forward i IFK Västervik. 2017 gick den till en försvarsspelare. Inför säsongen återvände Johan Lundin till Västerviksfotbollen och VFF efter närapå ett decennium i Vimmerby IF. Efter att ha tilldelats Guldbollen kan man konstatera att återkomsten blev lyckad.

– Välförtjänt, säger han skämtsamt.

Och fortsätter:

– Jag trodde att Robin Lundahl i Edsbruk skulle få den med tanke på allt han gjort för sin klubb och för att jag missade ett gäng matcher. Jag har svårt att se mig själv som nyckelspelare även om jag känner att det gått bra för både mig och laget.

De signaler VFF skickat ut är att ett avtal med Johan Lundin om en fortsättning över säsongen 2018 är nära förestående. Något han själv bekräftar:

– Det är väldigt nära. Det skulle vara om jag blev skadad eller flyttar utomlands då.