Efter närmare tre och en halv timmes dramatik hoppade Jon Persson och förbundskaptenen Ulf "Tickan" Carlsson in i pingishagen i Halmstad arena och kastade sig i famnen på Mattias Karlsson. Sverigetvåan hade precis fått se Taiwans tvåa Chen Chien-An slå bollen utanför bordet – de blågula herrarna var klara för kvartsfinal i hemma-VM efter 3–2 i matcher.

Det är mycket glädje. Fantastiskt. Det är svårt att hitta ord efter sådana här matcher, säger Mattias Karlsson, som är rankad 20:e i världen.

Höll sig cool

Han var i ledning med 2–0 i set och på väg mot matchbollar i det tredje setet, men motståndaren kom tillbaka och tvingade fram ett fjärde set.

Det gäller att hålla sig ganska cool. Det står mycket på spel, men man får försöka fokusera på spelet och inte fundera så mycket på det som är runt omkring. Det gäller att vara här och nu, säger han.

Nionderankade Sverige hade gått upp till en 2–0-ledning mot sjätterankade Taiwan efter två övertygande 3–0-vinster genom Kristian och Mattias Karlsson. Tredjemannen Jon Persson hade 2–1 i set mot 16-åringen Lin Yun-Ju men tappade till 2–3.

Det är så mycket bra spelare och så mycket bra lag. Det ska nästan alltid gå till de här jäkla femte matcherna. Det gick nästan lite för bra i de två första matcherna med de övertygande siffrorna mot två världsspelare, säger förbundskaptenen Ulf "Tickan" Carlsson.

Får behandling

Sverigeettan Kristian Karlsson, rankad 19:e i världen, kom tillbaka till hagen lagom till lagkamratens tredje set i den femte och avgörande matchen. Då hade han fått behandling för den skada han ådrog sig i första set i förlustmatchen (1–3) mot Taiwans etta Chuang Chih-Yuan.

Vi tror att det är en liten bristning i ljumsken, högt upp i höftböjaren. Vi ska behandla det på hotellet och göra så gott vi kan, säger han.

TT: Viktigt att få behandling direkt?

Det var viktigt som förebyggande eftersom vi hela tiden hade tron på att Mattias skulle vinna.

I det svenska laget ingår även Anton Källberg, 20, och Truls Möregårdh, 16. Om inte Kristian Karlsson kan spela får någon av dem gå in i laget i kvartsfinalen mot England på fredagskvällen.

Första prioritet nu är att åka tillbaka och börja ladda. Det är klart att vi kommer jobba stenhårt för att få Kristian i speldugligt skick. Vad som händer om ett par timmar eller i morgon bitti – det är det som är viktigt, säger förbundskaptenen Ulf "Tickan" Carlsson.

Drömmer om medalj

Tolfterankade England, som tog brons i lag-VM 2016, vann sin grupp före världstrean Japan. Vid seger i kvartsfinalen väntar Kina i en semifinal.

Det är klart att England av lagen som är kvar är den bästa lottningen. Sedan får man inte glömma att England slagit Japan och Taiwan med 3–1. De är ju i dunderform, säger Ulf "Tickan" Carlsson.

TT: Men det är en bra chans för att få spela om medaljerna i helgen?

Ja, det är klart. Första målet var ju att nå en kvartsfinal och drömmen var en medalj. Nu lever ju drömmen absolut.