Skottlands herrlandslag i fotboll har inte spelat ett mästerskap sedan VM 1998, men rankas trots allt på plats 40 i världen av Internationella fotbollsförbundet Fifa. Därför var det ingen förlust som helst när Kazakstan – rankat 117 – på hemmaplan i Astana körde över Skottland med 3–0 i EM-kvalets första match.

Det var hemskt. De gjorde två jättemål. Att vi inte lyckades vakna efter det är en besvikelse, säger förbundskapten Alex McLeish.

Svår väg till EM

Det är det lägst rankade motståndet som Skottland någonsin har förlorat mot och ett av den ärrade fotbollsnationens största fiaskon. Det innebär också att vägen till EM 2020 blir snårig. Skottland gjorde bra ifrån sig i Nations League-spelet förra året och har därför ändå en livlina i form av playoff, om det skulle bli ett misslyckande i EM-kvalet.

Alex McLeish tänkte inte avgå på plats, vilket pressuppbådet frågade om efter matchen.

Jag kommer bara att fortsätta göra mitt jobb. Pressen på mig blir större. Vi har nya spelare i laget och det kan ta tid, men det vet jag att vi inte har, säger han.

Piatek slog till

Bland torsdagens övriga EM-kvalmatcher var det inte lika skrälltätt. Noterbart är att den nederländska renässansen fortsätter och de som målade i 4–0-segern mot Vitryssland var Memphis Depay, gånger två, samt Liverpoolstjärnorna Georginio Wijnaldum och Virgil van Dijk.

VM-finalisten Kroatien låg förvisso under hemma mot Azerbajdzjan, men vände och vann med 2–1. Österrike förlorade mot Polen med 0–1 efter att Milan-anfallaren Krzysztof Piatek agerat måltjuv och Belgiens Eden Hazard blivit tvåmålsskytt i en 3–1-seger mot Ryssland.