Det krävs för att ditt barn ska kunna satsa på speedway

På lördagen hade Västervik speedway en upptaktsträff med lagets ungdomar. Men hur mycket pengar kostar en speedwaysatsning och behöver föräldern själv vara bra på att meka?

Niclas Carlsson berättar om sonens speedwaysatsning och hur mycket han som förälder behövt engagera sig.

Niclas Carlsson berättar om sonens speedwaysatsning och hur mycket han som förälder behövt engagera sig.

Foto: Filip Gustafsson/Johan Bjernevall

Speedway2025-03-15 20:00

Svaret är nej om man frågar Niclas Carlsson som är pappa till storsatsande speedwaytalangen Adam Carlsson. 

– Från början hade jag ingen kunskap alls, utan det har ju vuxit fram med den hjälp som man fått från klubben. Jag har aldrig tyckt om att skruva eller göra någonting mekaniskt, säger han. 

Med stödet från klubben har han lyckats få den hjälp som behövts för Adams satsning. Nu har han koll på grunderna i skruvandet, men han tycker även att Adam själv tagit mycket ansvar över cykeln och allt runt om kring satsningen.

– Jag har haft som krav att Adam själv ska vara väldigt delaktig. Mest för att han själv ska veta vad det är han håller på med, så när man behöver justera något på cykeln är han också med på vad som behöver göras.

undefined
Även om intresset för att meka aldrig funnits för Niclas Carlsson, så har han haft ett intresse för att se på speedway och det var så Adam fick ett öga för sporten. "Vi var ju mycket och tittade på Speedway, sen så vart det något prova på tillfälle och Adam fick fäste i det direkt. Det gick väl någon månad och sen började vi kolla efter en cykel."

När Adam började köra speedway låg kostnaderna mellan 30 000 till 50 000 per säsong. Han säger att man som förälder får räkna med den prisklassen om ens barn vill börja med speedway. 

Han har dock inte så bra koll på vad kostnaderna för en knatte ligger på idag, då det har hänt en del med sporten sedan Adam började. Cyklarna var då på 85 kubik, men idag kör de yngre ungdomarna cyklar som ligger på 190 kubik. 

Nästa säsong kommer kostnaderna för Adams satsning vara ännu dyrare, då han går upp på storcykel (500cc). 

– Den här säsongen som Adam kliver in i nu är det väl kanske 200 000-300 000 som det kommer att kosta. 

Vad är det som kostar? 

– Det är ju egentligen service och motorer. Även om du inte kör in i någonting så är det ändå grejer som slits. Det är mycket att byta på cyklarna hela tiden för att hålla dem i toppskick. 

undefined
Bild på Adam Carlsson tävlande för Västervik speedway. Bilden är tagen för tre år sedan när han körde med 85-kubikare.

Förutom kostnaden på själva fordonet så läggs även pengar på resor till tävlingar och utrustning. Där behövs det bland annat skydd mot eventuella helkroppsskador, men även bra stövlar för att undvika fotskador. 

– Nu när vi går upp här så satsar vi ju på nya stövlar åt honom som har bättre skyddsegenskaper. Det kommer ju att kosta lite över 10 000 för ett par. 

Han har märkt att kostnaden blir dyrare med tiden och det märks på plånboken. 

– Det blir ju mer och mer allvarligt nu när man kliver upp givetvis. För det kostar mera och man vill ju behålla lite för sig själv också, så utan våra sponsorer och det som hjälper oss skulle inget av det här fungera.

Tidsmässigt har Niclas också fått lägga ner en hel del på sonens speedwaysatsning med långa resor, tvätt och service. Även om satsningen kräver mycket tid och pengar tycker han att satsningen på sonens intresse har varit värt det. 

– Vi har en hobby ihop nu och så mycket som vi har umgåtts under den här tiden har varit helt fantastiskt. Det är det bästa vi har gjort tillsammans. 

Adam Carlsson själv ser också framemot att ta steget till storcykel i år.

– Såklart är det lite nervöst innan det drar igång, men det ska bli roligt, säger han. 

undefined
I år är Adam Carlsson inskriven som reserv i Västervik speedways A-lag, men 17-åringens säsong kommer främst handla om att köra i ungdomslaget i division ett. Sedan hoppas han även att få konkurrera om en plats i allsvenskan där han kör för Örnarna. "Målet är att ha det här som ett läroår, sen är det klart att det finns ett mål i huvudet om att få köra i Bahausligan den här säsongen och sen är det en JSM-final senare i år som jag skulle vilja vara med i. "

I det yngre åldrarna har Västervik speedway ökat sina ungdomsled och i år kommer förarna i åldrarna 12 till 14 år att ha ett eget lag i serien. Det är en skillnad från tidigare, då det haft ett kombinerat lag med Örnarna. 

Serien har också blivit större. Förut var de 12 förare som deltog, men i år är det fem lag och totalt 20 förare som deltar i ungdomsserien. 

undefined
Det är Pascal Lindh till vänster och Oskar Lindkvist till höger som ska leda ungdomslagen under säsongen.

Västerviks lag består av Ludvig Lundgren, Eddie Ljung, Scott Björkström och Texas Johansson, där alla kommer att få köra fem heat per tävling.

Sedan kommer även Emil Von Der Geest och Oliver Svensson Hikestrand att få tävla för Västervik speedway i guldhjälmserien som är för förare mellan 8 till 11 år gamla.

undefined
Under upptaktsträffen diskuterades ungdomslagens kommande säsong. I översta raden står Niclas Wallander (ordförande), Pascal Lindh (ungdomsansvarig), Morgan Andersson (lagledare/sportchef), Adan Carlsson (förare 500 cc), Oskar Lindkvist (lagledare ungdomsleden). På nedre raden Emil von der Geest (guldhjälm), Oliver Svensson Hikestrand (guldhjälm) och Ludvig Lundgren (ungdomserien 12-14 år). Eddie Ljung, Scott Björkström och Texas Johansson saknades på upptaktsträffen, de ska också köra i ungdomserien för 12 till 14-åringar.
undefined
Ungdomsförarna som dök upp under upptaktsträffen var Emil von der Geest, Adam Carlsson, Ludvig Lundgren och Oliver Svensson Hikestrand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!