Att locka barn och ungdomar för att prova på speedway har inte varit något problem för Västervik Speedway. Det som har felat är uppföljningen efter det, då klubben inte har haft någon tydlig plan.

Tills i år.

– Vi är tolv ledare totalt, både gamla förare och folk som är intresserade av sporten, som ska hjälpa till med allting. Det behövs mycket folk för att göra det här ordentligt, säger Daniel Wahlqvist, en av ledarna.

– De som vill fortsätta efter att de provat på ska vi anordna en speedwayskola för som ska hållas en gång i veckan. Där ska de få träna tillsammans med de som har hållit på längre och lära sig av dem bland annat, säger Daniel.

– Sedan har vi ett koncept där vi planerat teori, meckarskola och att de får vara med på A-lagsmatcherna och se hur allt går till.

Nyligen hade Västervik Speedway en inventering där de kollade hur mycket cyklar de har att tillgå. Svaret blev ett tiotal, varav en är en 250cc-cykel.

– Utöver den har vi flera 80cc-cyklar och mindre ända ner till de minsta med moppemotorer för de yngsta, säger Daniel Wahlqvist.

– 250-cykeln blir bra för äldre som vill testa. I tävlingssammanhang får man köra med en sådan från 14 år och uppåt. Om någon som har kört enduro eller cross innan blir sugen på speedway, så blir 250-cykeln perfekt.

Möjligheterna att prova på speedway drar igång i mitten av april. Speedwayskolan börjar senare när klubben vet hur intresset är.

– Det känns jättespännande. Att ha en bra ungdomsverksamhet är viktigt, jag hoppas och tror på det här, säger Daniel Wahlqvist.