Matchen då? Den vann Dackarna med 49–41. Därmed har laget ett bra läge inför nästa veckas retur i Västervik.

Men vi tar det från början. För det här var en kväll utöver det vanliga. I både positiv och negativ bemärkelse.

Hemmaföraren Pawel Przedpelski var nära att missa den heta semifinalen – på grund av båtstrul.

Artikelbild

– Tanken var att han skulle ha åkt till Sverige under måndagskvällen. Men båten mellan Gdynia och Karlskrona ställdes in. Eftersom det slutliga beskedet kom på natten var det var för sent att köra buss hela vägen. Istället fick de ta morgonbåten, säger Johan Karlsson, assisterande lagledare i Dackarna.

Det låter inte som någon bra uppladdning?

– Nej, nej. Det var stressigt för honom. När båten kom fram till Sverige var det bara några timmar kvar till matchen.

Långt uppehåll

Den unge polacken anlände till arenan strax före klockan 19:00. Han sprang till depån, slängde på sig Dacke-västen och gjorde sig redo för det första heatet. Hur det gick? Przedpelski flög iväg och tog en överlägsen seger före Peter Kildemand, Greg Hancock och Martin Vaculik. Ett styrkebesked som heter duga.

Frånsett ett par överraskande nollor av Joel Kling och Maciej Janowski fick Dackarna en bra start på matchen. Efter fem körda heat stod det 18–12 på resultattavlan. Bland annat tog Pawel Przedpelski en ny heatseger.

Sedan kom regnet till G&B Arena. Matchen sköts upp i nästan 90 minuter innan det sjätte heatet kunde komma iväg.

– Nu är det helt nya förutsättningar. Som en ny tävling. De inställningarna som gällde ibörjan av matchen är bara att glömma, sa Dackarnas lagledare Peter Karlsson, samtidigt som banpersonalen jobbade för fullt.

Efter det ofrivilliga uppehållet svängde initiativet fram och tillbaka. Vid två tillfällen hade Dackarna ledningen med tio poäng – då kontrade Västervik med en femetta. I paus (10 heat) var ställningen 33–27.

Våldsam krasch

I det elfte heatet fortsatte dramatiken. Patryk Dudek var inblandad i en våldsam krasch och enligt de första rapporterna bröt Dacke-stjärnan högerarmen. Därmed lär det vara slutkört för Dudek den här säsongen. Ett hårt slag för Dackarna, förstås.

Till slut kunde matchen komma igång igen.

Efter några 3–3-heat kunde Dackarna ta en mycket viktig femetta i det sista heatet. Det gav slutresultatet 49–41.