Västervik fick en drömstart på matchen som inleddes på ett aningen märkligt vis. I det första heatet, som slutade 3–3, fick flera förare hugg och tappade balansen utan att för den sakens skull gå omkull. I det efterföljande reservheatet fick Vetlandas Ricky Kling och Magnus Karlsson en bra start med 4-2-övertag från start – men efter stor körning av Anton Karlsson som gick från först till sist körde Gamlebykillen och Mikkel B Jensen istället hem kvällens första femetta.

De första två heaten var dock ingenting mot det som skulle hända i det tredje där två oerhört märkliga händelser följde på varandra. Till att börja med missade rutinerade Tomas Jonasson tvåminutersregeln och blev utesluten(!) efter att inte ha fått igång sin cykel. Och när Leon Madsen såg ut att reda upp det hela med en solklar heatseger så fick dansken totalstopp i den absolut sista svängen där Peter Kildemand och Martin Vaculik tog sig förbi till andra raka femettan.

Efter det fjärde heatet ledde Västervik med 16–8, en differens som tillät gästerna att toppa laget, och för Tomas Jonasson blev det verkligen ingen höjdarkväll. Bortplockad mot Leon Madsen i det femte heatet och senare Bartosz Zmarzlik i det sjunde betydde totalt noll körda meter för Vetlandas 29-åring.

Artikelbild

Men toppningarna lyckades och efter sladdpausen i heat sju var Västerviks ledning nere på fyra poäng.

Fast när Martin Vaculik plötsligt hittade farten tillsammans med Peter Kildemand i nästa heat innebar det återigen åtta poäng upp för Västervik. Då Vetlanda dessutom spelat bort sina bästa toppningskort började semifinalshoppet gro på allvar för hemmapubliken runt Ljungheden.

Västervik körde stabilt och hamnade sällan i poängunderlägen i heaten då i stort sett alla hemmaförare levererade. 35–25 var ställningen i Västerviksfavör vid den stora sladdpausen och känslan efter heat tio var att det bara var nerver och hjärnspöken som kunde hota semifinalsplatsen.

En känsla som förstärktes när Västervik fortsätte att vara det bättre laget och med tre heat kvar tvingade Vetlanda till tre raka femettor för att få till 45–45.

Artikelbild

Redan i det första försöket, heat 13, avgjorde Västervik matchen när en ensam Peter Ljung tog den matchavgörande tvåpoängaren efter en ny kanoninsats.

Parallellt var Smederna överlägsna i den andra kvartsfinalen mot Indianerna vilket gör att Dackarna, Rospiggarna, Smederna och Västervik kommer göra upp i de första semifinalmatcherna som inleds nästa vecka.

I semifinalen kommer Västervik att ställas mot Dackarna. Snacka om häftig match. Matcherna körs 11 och 18 september. Västervik börjar på bortaplan i Målilla.