LÄS MER: Västerviksförare klar för konkurrenten

LÄS MER: Talangen jagas av utländska klubbar

Då Piraternas ansökan om att ta steget upp till elitserien godkändes kommer serien att bestå av nio klubbar till nästa säsong. Vissa har gjort klart med hela sin startsjua, andra har knappt börjat och de flesta är någonstans däremellan.

Artikelbild

| Jacob Thorssell.

Dackarna:

Truppen just nu:

Greg Hancock, USA – 2,023

Maciej Janowski, Polen – 2,091

Artikelbild

| Janowski, Sayfutdinov och Laguta.

Patryk Dudek, Polen – 1,740

Oliver Berntzon, Sverige – 1,506

Artikelbild

| Fredrik Lindgren firar guldet med sitt Smederna.

Jacob Thorssell, Sverige – 1,270

Joel Kling, Sverige – 0,862

Kommentar: Finalisten ligger långt fram i lagbygget och har tidigt förlängt med i stort sett hela stommen. Dessutom har Åtvidabergskillen Jacob Thorssell förstärkt det redan starka laget. Är det dags för det där SM-guldet nu istället? Dackarna bygger i alla fall för det.

Eskilstuna Smederna:

Fredrik Lindgren, Sverige – 2,218

Michael Jepsen Jensen, Danmark – 1,848

Pontus Aspgren, Sverige – 1,355

Andzejs Lebedevs, Lettland – 1,341

Alexander Woentin, Sverige – 0,500

Kommentar: Tre guld på raken? Med snittsystemet som finns ska det ju egentligen inte gå. Men likt förbaskat känns det spännande igen. Grundbultarna Fredrik Lindgren och lagkaptenen Michael Jepsen Jensen är klara. Lite frågetecken för reservplatserna dock, vem eller vilka kommer in där?

Indianerna:

Tai Woffinden, Storbritannien – 2,143

Chris Holder, Australien – 1,660

Anders Thomsen, Danmark – 1,612

Piotr Protasiewicz, Polen – 1,556

Kenneth Bjerre, Danmark – 1,545

Joel Andersson, Sverige – 0,875

Ludvig Lindgren, Sverige – 0,826

Christoffer Selvin, Sverige – 0,500

Jonatan Grahn, Sverige – 0,500

Kommentar: Redan nio man i truppen, även om flera lär slåss om de två reservplatserna. Bra mix mellan ungdomlig entusiasm och erfarenhet. Med Tai Woffinden på ett dessutom vettigt ingångssnitt finns det stora chanser att Indianerna blir mycket bättre än de var förra säsongen.

Lejonen:

Nicolai Klindt, Danmark – 1,667

Kacper Woryna, Polen – 1,196

Mathias Thörnblom, Sverige – 0,500

Kommentar: Var ska detta sluta? Ställde redan förra säsongen över förare för att spara pengar. Att Nikolai Klindt värvades in som ny lagkapten kändes... minst sagt förvånande. Väldigt många hål kvar att fylla – men hittills ger det här garanterat ingen annan lagledare skrämselhicka.

Masarna:

Antonio Lindbäck, Sverige – 1,480

Alexander Liljeqvist, Sverige – 0,500

Kommentar: Efter mardrömssäsongen 2018 verkar det ta lite tid för Masarna att bygga om. Dock positivt att Antonio Lindbäck är klar på ett så lågt snitt. I övrigt är det nästan bara dumt att spekulera. Lär inte bli SM-guld, men det kan säkert bli en liten förbättring. Allt beror på hur hårt man väljer att satsa.

Piraterna:

Daniel Kaczmarek, Polen – 1,435

Pawel Przedpelski, Polen – 1,353

Jonas Davidsson, Sverige – 1,064

Daniel Davidsson, Sverige – 0,600

Kommentar: Piraterna, som gör comeback i elitserien efter ett år i allsvenskan, presenterade nyligen Pawel Przedpelski som nyförvärv från Dackarna. Inget snack om att det är en bra värvning. Bröderna Davidsson trivs i Motala, men annars är det många pusselbitar kvar att lägga. Spets ska in och bredd ska in. Blir mycket spännande att se var lagbygget slutar. Potential att bli både "fågel" och "fisk".

Rospiggarna:

Jason Doyle, Australien – 2,379

Robert Lambert, Storbritannien – 1,803

Andreas Jonsson, Sverige – 1,671

Max Fricke, Australien – 1,493

Gleb Chugunov, Ryssland – 1,250

Emil Millberg, Sverige – 0,500

Kommentar: Piggarna har redan säkrat sin topptrio med Doyle, Lambert och Jonsson. Ska bli superspännande att se vad supertalangen Lambert kan hitta på härnäst - något säger mig att det kan bli ett snitt på över 2,000. Räkna med att ett gäng förare mellan 1,000 och 0,500 snart börjar trilla in också. Nästan oavsett vilka det blir verkar Rospiggarna vara ett lag för toppen, igen.

Vetlanda:

Bartosz Zmarzlik, Polen – 2,299

Jakub Jamrog, Polen – 1,515

Brady Kurtz, Australien – 1,366

Dominik Kubera, Polen – 1,317

Filip Hjelmland, Sverige – 0,500

Johan Jensen, Sveroge – 0,500

Jonathan Ejnermark, Sverige - 0.500

Kommentar: Frågan är hur Vetlanda väljer att bygga laget till nästa säsong. Efter uttåget mot Västervik i slutspelet blottades avsaknaden på bredd, men samtidigt är en FIlip Hjelmland på 0,500 perfekt reservmaterial. Om han får vara skadefri. Leon Madsen och Artem Laguta har inte skrivit på kontrakt så vi kan nog räkna med att i alla fall en spetsförare till blir klar inom kort.

Västervik:

Peter Ljung, Sverige – 1,630

Bartosz Smektala, Polen – 1,387

Mikkel Bech Jensen, Danmark – 1,271

Peter Kildemand, Danmark – 1,458

Anton Karlsson, Sverige – 0,500

Kommentar: Hittills inga nyförvärv - utan bara förlängningar. Bartosz Smektala var en riktig jackpott att få behålla samtidigt som en Anton Karlsson på lägsta ingångssnitt är minst lika bra. Ett par frågetecken för hur övriga tre förare kan hålla upp till sitt snitt, men klubbhjärta finns det i vilket fall som helst. Martin Vaculik kommer inte bli kvar och den stora frågan är om Nicki Pedersen blir det? Om han inte blir det kan jag tänka mig att Morgan Andersson försöker med Emil Sajfutdinov. Två topp 5-förare ska i vilket fall (med all sannolikhet) in i den här mixen.